ТРГОВИНСКА размена са Грчком је на релативно ниском нивоу и, према подацима Републичког завода за статистику, прошле године је била 475 милиона евра. Србија у Грчку највише извози сладолед, хартију и картон, гуме, минерална и хемијска ђубрива, сојино уље, обичну и газирану воду, а све више и ИТ услуге. Међу водећим производима које Србија увози из Грчке су гориво за млазне моторе, поморанџе, цеви од рафинисаног бакра и полиетилен.

То су у четвртак истакли учесници Пословног форума Србија - Грчка који је одржан у Београду, уз поруку да постоји велики потенцијал за повећање трговинске размене који треба искористити.

- Надамо се да ћемо економским опоравком Грчке који је у току поново имати велики талас грчких инвестиција у нашу економију - рекао је државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Стевановић. - У Атини је у децембру приликом званичне посете председника Србије Александра Вучића потписан споразум о стратешкој сарадњи са Грчком.

Григорис Димитријадис, из Министарства спољних послова Грчке, казао је да треба даље јачати односе Србије и Грчке.

Прочитајте још - ПОСЛОВНИ ФОРУМ СРБИЈЕ И ГРЧКЕ: Хелени међу топ 10 инвеститора

- Грчка је већ уложила више од две милијарде евра у Србију, а у грчким компанијама које овде послују ради 22.000 људи - рекао је Димтријадис. - Желимо да развијамо пословање у Србији .

На Пословном форуму је учествовало више од 80 српских предузећа из различитих делатности, међу којима су ИТ компаније, предузећа из индустрије грађевинског материјала, транспорта, логистике...

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић је напоменуо да Грчка и Србија практично деле заједничку руту и коридор ка централној и северној Европи, којим се креће пуно робе и постоји заједнички интерес не само за њен пласман, него и могућност заједничких инвестиција.

ЈЕФТИНИЈИ РОМИНГ

ДРЖАВНА секретарка у Министарству трговине Татјана Матић је најавила да би ускоро требало да буду потписана два меморандума о сарадњи са Грчком која ће бити веома подстицајна за даље продубљивање и јачање економских веза у оквиру регионалних и глобалних дигиталних кретања. Једна од њих је меморандум о смањењу роминг тарифа за који наводи да ће допринети унапређењу комуникације између администрација две земље, а тиме и свеукупне економске сарадње.