Дигитализација као развојна шанса: Панел о технолошким променама на Копаонику

Novosti online

среда, 04. 03. 2020. у 10:34

Дигитализација као развојна шанса: Панел о технолошким променама на Копаонику

Учесници панела

Убрзане технолошке промене доносе и значајне промене на тржишту рада, али овај феномен, поред великих изазова, креира и много шанси за настанак нових радних профила и усавршавања запослених

Иако Четврта индустријска револуција доноси бројне изазове човек ће остати кључна фигура у овом процесу и доносити најважније одлуке, што млади треба да искористе као своју развојну шансу и остану отворени за иновације, оцењено је на панелу „Индустрија 4.0 – будућност запослења“ у оквиру Копаоник бизнис форума.


Убрзане технолошке промене доносе и значајне промене на тржишту рада, али овај феномен, поред великих изазова, креира и много шанси за настанак нових радних профила и усавршавања запослених, оценили су учесници скупа у хотелу „Гранд“.


На панелу су наступили Николај Залевски, Chief Digital Officer НИС-а, Драган Филиповић, генерални директор Generali осигурања Србија, Душан Милићевић, генерални менаџер Comtrade System Integration, Вук Губеринић, оснивач Cargo Technologies и Питер Дајко, генерални директор Avala Studios.


Учесници су се сложили да у овом процесу треба дати шансу младим људима да развију своје потенцијале, без страха од грешке, као и да треба искористити све прилике које се укажу развојем нових технологија.


Николај Залевски из НИС-а је навео да је нафтна индустрија конзервативна, али да јој процес дигитализације доноси и бројне шансе за унапређење.


„Што се тиче дигитализације, у нафтној индустрији се фокусирамо на две ствари – прво, верујемо да ће нам то помоћи да унапредимо ефикасност рада, а са друге стране да ће нам омогућити да пронађемо додатне ресурсе нафте и гаса које сада или не видимо или не можемо да добијемо због тога што нам то не обезбеђују постојеће технологије. Морамо да направимо добру везу између класичне геологије и модерних дигиталних технологија да би наши геолози заједно са ИТ стручњацима, уз помоћ ИТ алата, пронашли нову нафту“, рекао је он.


Када је реч о сегменту промета, Chief Digital Officer НИС-а је рекао да се компанија пре свега фокусира да креира дигиталну платформу за комуникацију са потрошачима и да им преко те платформе понуди и неке додатне услуге, осим продаје горива. „У том смислу, верујем да дигиталне технологије нама као нафтној компанији прво омогућавају пораст ефикасности, али и трансформацију компаније у мало другачијег играча на тржишту“, рекао је Залевски.


Драган Филиповић из Generali осигурања навео је да истраживања показују да услед брзих технолошких промена чак 45 одсто садашњих занимања може да буде значајно измењено у наредним годинама.


„Све досадашње индустријске револуције значајно су измениле свет, али ће Четврта индустријска револуција темељно изменити Човечанство, јер се бришу границе без обзира да ли су просторне, биолошке, економске“, рекао је Филиповић.


Питер Дајко навео је да данас 70 одсто филмске индустрије користи дигиталне технологије, а да на филмској траци снимају само поједини конзервативни аутори.


„Тиме се мења и профил људи који раде на филму. Сада више од половине њих ради на постпродукцији и специјалним ефектима и утицај дигитализације је огроман. Али, то је шанса за нове људе јер су нам потребни нови профили у индустрији“, навео је Дајко.


Душан Милићевић из Comtrade System Integration рекао је да су се велике промене догодиле у кратком временском периоду и да нико са сигурношћу не зна како ће оне утицати на тржиште рада и компаније у наредним годинама.


„Сви заједно морамо да пратимо ове промене и да учинимо да Четврта индустријска револуција служи свима нама, а не супротно. Као ИТ компанија, наш је задатак да схватимо ове промене и понудимо алате другим индустријама који ће им омогућити да буду ефикасније и профитабилније“, рекао је Милићевић.


Вук Губеринић из Cargo Technologies навео је да дигитализацију не треба гледати само у контексту нестајања бројних занимања, већ и у светлу чињенице да нове технологије омогућавају људима да се баве креативнијим стварима.


„Младим људима у Србији треба пружити шансу за развој. Они траже изазове и зато ту шансу треба пружити што већем броју младих, без бојазни од грешке“, рекао је Губеринић.


(ПР)