Производњом возова и авиона освојиће свет: Екипа Новости у обиласку Минд парка - модерног индустријског комплекса код Крагујевца

Б. ЦАРАНОВИЋ

уторак, 03. 03. 2020. у 13:02

Производњом возова и авиона освојиће свет: Екипа Новости у обиласку Минд парка - модерног индустријског комплекса код Крагујевца

Марион Георги,Фото Д. Миловановић

У оквиру комплекса вртић, клинички центар, кантина, научно-технолошки центар, аеродромска писта

САД га знамо по аутомобилима, а Крагујевац ће ускоро и у свету препознавати по возовима, па и авионским деловима! Својеврсно технолошко чудо, вртоглавом брзином ниче у сред Шумадије! Пре непуне две године, Братислав Милановић је у Лужницама код Крагујевца започео изградњу модерног индустријског комплекса „MIND Park“. За сада је завршено неколико производних хала одакле увелико излазе компоненте за шинску индустрију. Ради и институт за испитивање квалитета метала, највећа лакирница у Европи, а за неколико дана у фабрици коју је закупио "Siemens" почиње производња комплетних трамваја за немачки град Бремен!

Екипа "Новости" обишла је „MIND Park“ и уверила се да је у питању пројекат који ће Србију сместити на мапу најзначајнијих тачака хај-тек и шинске индустрије у свету! „MIND Park“ се простире на невероватних 150 хектара. У оквиру „MIND Grоup“ и у две „Siemens“ фабрике, једној унутар „MIND Parka“ и другој на старој локацији, удаљеној 2 километра тренутно је запошљено више од 1.200 људи.

Прочитајте и:Javni sektor i dalje ima „deblju“ kovertu: Prosečna decembarska zarada 508 evra

Градња је почела 2018. године на непрегледној ливади, а сада, пред крај прве фазе, у најмодернијим погонима све кува као у кошници.

Игор Митровић, директор „MIND Real Estate“ компаније која је власник Парка и једне од осам компанија које чине „Milanović Industriеs Grоup“, што је пуно име намерно двосмислене скраћенице „MIND“, изградња је подељена на више фаза. У првој је пројектована инфраструктура за око 3.500 радника!


- Надамо се да ће запослених бити и много више. Ове године биће изграђено још најмање три производне хале за добављаче у индустрији шинских возила, али нису искључене ни друге области металопрерађивачке индустрије. Пре свега - авио-индустрије - каже Митровић. - За неколико дана почиње изградња вртића, кантина се завршава, управна зграда ће бити готова на јесен, а у плану су и научно-технолошки парк, пошта, банка, хотел, клинички и дијагностички центар. Имаћемо бизнис парк, али и аеродромску писту дужине 1.400 метара, спортску зону... На једном месту ће бити све што је потребно и запосленима и клијентима.

Сарадња са значајним компанијама из шинске индустрије већ је почела. Прве производне хале већ увелико раде.

- Овде ће компаније моћи да производе, али и да развијају нова решења уз високо-стручан кадар - каже Марион Георги, менаџерка задужена за развој „МIND Parka“ и ћерка власника Братислава Милановића. - Наш концепт је да осим зидова понудимо и основни садржај - људске ресурсе. Имамо и савремени „INW“ институт за испитивање метала и заварених спојева. Развићемо научно-технолошки парк, где ће се доносити иновативна решења, инжењерски и едукациони центар за обучавање кадрова за дефицитарна занимања и издавати сертификате. План је да се на овом месту у будућности развија и авио и хај-тек индустрија. У питању су компатибилни произвоидни процеси, јер су производња, сертификати и високи стандарди у шинској и авио индустрији слични.

Из тек отворених погона ускоро ће изаћи први вагони које је "Siemens" уговорио.

- Годишње би требало да се производи 80 трамваја, односно 320 вагона - каже Игор Митровић. - Нисмо, међутим усмерени само на "Siemens", који је 2018. године преузео прву фабрику Братислава Милановића "Милановић инжењеринг", на локацији Собовице, већ радимо и са другим произвођачима шинских компонената.

Завирили смо и у лакирницу на коју је „MIND Group“ изузетно поносна и за коју тврде да је јединствена на Балкану, по квалитету, али и величини.


У фабрикама ради око 1.200 радника,фото Д.Миловановић

- Омогућава лакирање читавог вагона одједном - каже Миломир Бајовић, руководилац овог блока. - Овде ће трамваји добијати завршни сјај, а погон је сигурно један од најмодернијих у Европи.

Радници у оделу попут космонаута, пре лакирања, чисте и одмашћују вагоне. То раде специјалним абразивима под високим притиском, а током такозваног сачмарења, делови метала рикошетирају свуда около. Зато је веома битна њихова заштитна опрема и зидови су од гуме. Након тога оператери за боју крећу на посао.

У халама "Челик" и "Алуминијум", све врви од буке коју праве брусилице, варилице, најсавременији уређаји за сечење и обраду метала. Бука вредним мајсторима ни најмање не смета, јер су заштићени чепићима и слушалицама, односно свом неопходном заштитном опремом за рад. У једној од хала налази се највећа глодалица на Балкану, дугачка 60 метара, последњи одговор технологије када је ова индустрија у питању. фото Д.Миловановић

У институту за испитивање металних и заварених делова у белом мантилу нас дочекује Андреја Радовановић, окружен микроскопима, епруветама, али и најнеобичнијим машинама.

- Овде је 11 запослених, међу којима су инжењери металургије, специјалисти хемије, технолози, професори - каже Радовановић. - Уз стручан кадар, располажемо изузетно моћном савременом опремом.

„MIND Park” је проглашен пројектом од националног значаја, па је изграђена комплетна инфраструктира до овог индустријског центра. До 2021. године биће завршено 12 километара пруге, што ће омогућити железничку везу „MIND“ са светом.


ДОЛАЗЕ ВЕЛИКИ ИГРАЧИ


ВЕЋ имамо велико интересовање страних закупаца и уговорена је сарадња са аустријском компанијом "Autolift" - произвођачем алата и дизалица, компанијама "Siemens" и "Stef Trans". Ту је и "АММ Manufacturing" – компанија у склопу „MIND Group“, а преговарамо и са неколико шпанских фирми - каже Игор Митровић, директор „MIND Real Estate“.

фото Д.Миловановић
КУЋА ЗА СТРУЧЊАКЕ


ПОНУДИЋЕМО обуку за занимања која су дефицитарна не само код нас већ и у Европи - заваривачи за алуминијум и челик, бравари, индистријски маханичари, ЦНЦ оператери, који раде на стругу и глодалици - каже Марион Георги. - Имамо све у кући да можемо да понудимо стручан и обучен кадар страним компанијама. Имаћемо и курсеве за лепљење, што није нимало наивна вештина када се зна да се сви прозори у вагонима лепе, а да ће се овде производити возови будућности, који иду брзином 300 на сат. Са Факултетом инжењерских наука у Крагујевцу имамо заједнички мастер програм за стицање звања „Mobility Master Engineer“.


ГАЈЕ И ШПАРГЛУ


НАЈНЕОБИЧНИЈИ део „MIND Park-a“ је компанија "ProAspa". Настала из хобија, ова компанија има успешну производњу и извоз шљива и шпаргли и одличан је показатељ да је „MIND Park“ спреман и за друге индустрије.

Као еколошки освешћена групација у оквиру „MIND Park-а“ послује и Милановић третман вода. Овде се ради планирање, инжењеринг и производња система за пречишћавање пијаћих и отпадних вода.

ГРАД У МАЛОМ

Званичници су најавили да ће, када "Сименс" заокружи производни процес, у зони "Собовица-Лужнице" радити између 6.000 и 8.000 радника.

- Урбанистичким планом је предвиђено да тај простор буде град у малом - каже градоначелник Крагујевца Радомир Николић. - Инсистирали смо да се зона пројектује према најсавременијим светским искуствима и у томе смо успели. Изградиће се добар радни амбијент за запослене, а познате светске компаније ће добити идеалан простор за успешно пословање. М. Ђ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Kostadin

04.03.2020. 08:37

@Opaky - Ni Bog ni Gospod. Tu treba samo sprečiti krađu veka kao kada je radila ZASTAVA: Radnici su pokrali sve što su mogli i uništili celu industrijsku granu.

Zak

03.03.2020. 18:10

Konacno jedna normalna vest iz ekonomije pored neverovatne kolicine vesti iz crne hronike i (crne) politike!

Neimar

04.03.2020. 08:12

Drags bravo I seater u Srbiji okanitesedroga ubistava I zlocina prihvatitese ovakvistvari kaostoje ovafabrika u Kragujevcu proterajte sve marinade I dilere i spijune makadabiti I dete bilo ocistite zemlju od sljam a i zivitei radiate od svoje truda tadanastaje I veselje iosmeh se vraca na lica gradana

severni sektor

04.03.2020. 10:09

Kako molim? Ovolika fabriketina? Nemci? Simens? Vozovi? Avioni? Jel vi to nas zezate? Ovo je kao one kafanske priče agitpropa iz doba komunizma o džinovskim uspesima revolucije. Ja vam ništa ne verujem!

Ana

11.03.2020. 14:06

Bravo za Mind. Stvarno svetski. Da nisam videla svojim ocima, ne bih verovala.