ВЛАСНИК најскупље продате некретнине у Србији лане, своју кућу у елитном београдском насељу Дедиње платио је 4,5 милиона евра! Ова вила у Ужичкој улици која важи за симбол моћи, богатства и утицаја, према подацима Републичког геодетског завода рекордер је по цени, док је вицешампион стан у Београду на води плаћен 1.319.888 евра!

Квадрат стана у новим вишеспратницама уз Саву плаћен је 8.683 евра, што је тренутно најпапренија цена у Србији. У Геодетском заводу кажу да иако новоградња има много предности, центар престонице, око Трга републике и Кнез Михаилове, и даље држи изузетно високе цене. Упркос овим бројкама, податак који још више изненађује је да се у више од 70 одсто случајева некретнине купују за кеш!


- Иако староградња, на Обилићевом венцу купљен је стан по цени од више од 6.000 евра за метар квадратни - податак је РГЗ. - Кредитни купци некретнина чине само 30 процената, док остали пазаре за готовину.


Током прошле године продато је више од 100.000 непокретности у Србији! Статистика показује да је дошло до раста продаје непокретности у новоградњи за 16 одсто и незнатног смањења броја купопродаја у староградњи од око два процента у односу на претходну годину.


- Укупна вредност тржишта непокретности у 2019. години, била је око 4,1 милијарде евра и повећана је за 12 одсто у односу на 2018, управо због повећања продаје у новоградњи - кажу у РГЗ. - Највише новца је потрошено у Београду, где су купци куће и станове лане платили готово 2,2 милијарде евра. После престонице следе Нови Сад са готово 470 милиона потрошених евра, па Ниш са 111 милиона евра, Суботица са 78 милиона евра, Крагујевац са 65 милиона евра, Панчево са 54 милиона евра, Зрењанин и Нови Пазар са око 38 милиона евра.


Посматрано по регионима, највећи број купопродајних уговора склопљен је на територији Војводине - 35 одсто, док их је у Београду било 26 процената.


О крову над главом се највише размишљало крајем године, па је највише купопродаја регистровано у децембру, чак 10.671 уговор.


- Квадрат апартмана на Копаонику у староградњи продаван је прошле године и за 4.000 евра, док је рекордна цена новоградње била упола мања - кажу у РГЗ. - Златиборски рекорд био је 2.000 евра по квадратном метру и остварен је у староградњи. У Врњачкој Бањи и Бањи Ковиљачи продавала се само староградња, а максимална вредност квадратног метра апартмана била је 946, односно 900 евра. Апартманска новоградња у Сокобањи остварила је рекорд од 1.107 евра по квадратном метру.


ОРАНИЦЕ КАО ОД ЗЛАТА

ОСИМ кућа и станова, веома је тражено и добро пољопривредно земљиште - кажу у Републичком геодетском заводу. - Највећа површина у промету пољопривредног земљишта, нешто више од 559 хектара, плаћена је 4,8 милиона евра на територији општине Нови Бечеј. Најскупље плаћен хектар је 100.000 евра у Гунарошу, у општини Бачка Топола у севернобачком округу.