СТИМУЛИСАЊЕ грађана да уведу гас у домаћинства или централно грејање, као и пребацивање локалних топлана на плави енергент, неке су од кључних мера Владе за смањење загађења ваздуха.

Према последњим подацима, на даљински систем је прикључено 634.050 домаћинстава у Србији, што је 25,13 одсто, односно четвртина стамбених објеката. На дрва се греје највећи део становника, 34,04 одсто, а 14 процената мање на електричну енергију. Угаљ користи 10,46 одсто домаћинстава, а нешто мање, 9,61 је индивидуално прикључено на природни гас, потврђује у разговору, за "Новости", директор Пословног удружења топлана Србије, Дејан Стојановић.

- Од 60 топлана, већина користи гас - истиче Стојановић. - У Србији се од плавог енергента добија 77 одсто укупне топлотне енергије, учешће мазута је 13, а угља 10 процената.

Радна група за заштиту ваздуха Владе Србије, међу многобројним мерама за смањење загађења, предвиђа да се у наредном периоду фокусира на пребацивање локалних топлана на гас. У плану је и да се грађани стимулишу да се прикључе на систем централног грејања где год постоје услови за то. Најављено је и да ће трошкови потрошача за увођење гаса у домаћинства бити смањени и да не би требало да прелазе 800 евра. Премијерка Ана Брнабић недавно је изјавила да би била изузетно задовољна уколико до 2025. године више не би било индивидуалних ложишта, котларница и топлана на мазут и угаљ.

Стојановић истиче да постојећи систем има капацитета да прихвати још потрошача, али да сама мрежа није разведена свуда. Додаје да континуирано мора да се улаже у њено ширење које прати развој насеља. Истовремено је, како наводи, неопходно и да се обнавља постојећа мрежа која је стара готово три деценије. Поводом пребацивања топлана на плави енергент каже да се то спроводи већ годинама:

- Изградњом "Турског тока" створиће се услови да сви могу да пређу на гас. Неке топлане које су користиле искључиво мазут, као Ваљево и Пирот, почеле су да користе компримовани природни гас који долази у боцама.

Мада из Владе поручују да ће стимулисати прикључивање грађана на систем даљинског грејања, до сада није предложено конкретно решење које би подразумевало субвенционисање са нивоа државе, или локалне самоуправе. Правило је да инвеститор плаћа комплетну опрему и прикључак код новоизграђених објеката, док код постојећих то иде на терет станара.

"Београдске електране" за загревање користе 96 одсто гаса. Оне наплаћују до 40 одсто јефтиније свим постојећим објектима који желе да се прикључе на мрежу, као и онима који имају блоковске котларнице.

Директор краљевачке топлане Драган Арсенијевић каже да ће пребацити још једну котларницу на гас, како би учешће овог енергента било 100 одсто. Снабдевају око 7.000 домаћинстава:

- За потрошача је цена прикључења 3.000 динара по киловату снаге тог објекта и за просечан стан од 60 квадрата је око 300 евра. Има могућности да се плати на рате.

Нишка топлана је готово 100 одсто на гас, а снабдева 30.000 домаћинстава.

- У сваком делу града имамо могућности за прихватање нових потрошача - каже први човек "Градске топлане Ниш" Предраг Милачић. - Цена прикључивања зависи од више фактора, као што су пречник и дужина цеви и капацитет подстанице.


СТОЈАНОВИЋ: БЕСПЛАТНО НИЈЕ РЕАЛНО

ЦЕНА прикључивања на даљински систем грејања је у надлежности локалне самоуправе. Директор Пословног удружења топлана Србије, Дејан Стојановић, каже да она зависи од многих фактора и да је немогуће навести просек. Сматра да није реално да топлане нуде бесплатно прикључивање грађанима.


- Приче да ће то неко да поклони, да не кошта ништа, као и да има капацитета да се сви прикључе су непримерене - наводи Стојановић. - Суштина је како ће то купцу да се наплаћује, да ли ће му се омогућити да измирује кроз месечне рачуне 10 или 20 година и да се обезбеде неке субвенције.

ЏАБЕ У НОВОМ САДУ И ШАПЦУ

СВИХ шест новосадских топлана су на плави енергент и језгро града је углавном покривено преко даљинског грејања.

- Прошле године је град донео одлуку да сви прикључци и опрема у подстаницама иду на терет "Новосадске топлане" где год имамо развијену мрежу - истиче за "Новости" Добросав Арсовић, директор. - На мрежи сада имамо 98.000 домаћинстава.

Почетком године и Шабац је донео одлуку да прикључивање на систем даљинског грејања буде бесплатно за домаћинства која нису удаљена више од 50 метара од постојеће мреже.