НОВИ Закон о играма на срећу, који је у Скупштини Србије посланицима представио министар финансија Синиша Мали, поскупеће пословање приређивачима, повећаће им основне трошкове, порезе, накнаде, а то ће највише да погоди велике компаније у овом бизнису.

Оно, међутим, у чему представници ове растуће привредне гране дају пуну подршку законодавцу јесте да ће нови акт увести већи степен друштвене одговорности за приређиваче и бољу заштиту становништва од превелике изложености играма на срећу.

Како је објаснио министар Мали, новим Законом, чије се усвајање очекује, стварају се услови за напреднији систем надзора, смањује сива економија и штите државни интереси. Према његовим речима, основни разлози доношења закона су повећање степена друштвене одговорности, смањење сиве економије, успостављање електронског система надзора над приређивачима, заштита државних интереса, односно повећање буџетских прихода, као и боље уређење тржишта игара на срећу и приближавање европским стандардима. Он је потврдио да ће предлог Закона о играма на срећу обухватити и члан којим се 40 одсто прихода од игара на срећу издваја рањивим групама.

У Удружењу приређивача игара на срећу (УПИС) кажу да, када је реч о новом Закону о играма на срећу, веома је добро што је била организована јавна расправа о његовом нацрту.

- Међу предложеним решењима има много оних који ће усложити и отежати пословање и ми смо се у јавној расправи фокусирали управо на та питања. Односи се то пре свега на одредбе којима се повећавају износи банкарских гаранција, оснивачког капитала, такса, накнада и других намета. Неки од ових намета су повећани чак и за 100 одсто и највише ће погодити велике приређиваче - каже Раде Каран, директор УПИС. - И одредба о удаљености од 200 метара, колика је била у Нацрту, а сада у предлогу од 100 метара између локала у којима се приређују игре на срећу, врло је неповољна и отежаће пословање. У том случају разумемо намеру Владе и Министарства финансија да на тај начин повећају степен заштите играча, а посебно заштиту малолетника и да делују превентивно. Овде ја важно истаћи да се одредба о минималној раздаљини - удаљености не односи на постојеће локале већ на локале који буду отварани после ступања на снагу новог Закона.

Фото Н. Скендерија


Неке од главних новина у Закону тако су висине накнаде коју ће убудуће плаћати приређивачи, као и депозита којима ће гарантовати исплате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потписан уговор са Новом Љубљанском банком о купопродаји акција Републике Србије у Комерцијалној банци


У односу на постојеће законско решење, минимални износ основног капитала већи је за приређиваче посебних игара на срећу на аутоматима и посебних игара на срећу - клађење за по 100.000 евра, а уколико приређивач игре приређује у сва три сектора - на аутоматима, клађење и онлајн - кумулативни основни капитал мора да износи 750.000 евра.

Фирма која организује игре на срећу на аутоматима мора да има основни капитал од најмање 250.000 евра, а да би гарантовала исплату, у банци мора да има депозит од 500 евра по аутомату. Клађење може да организује фирма чији је основни капитал најмање 250.000 евра. Ради осигурања исплате добитака у банци, очекује се да има наменски депозит од 300.000 евра. Сваког дана у коме се приређују игре мора да обезбеди депозит у благајни у износу од најмање 10.000 евра.


БАНКАРСКА ГАРАНЦИЈА

НОВИМ Законом прописује се већи износ наменског депозита односно банкарске гаранције који приређивачи посебних игара на срећу морају да имају у банци ради осигурања исплате добитака играчима и измирења обавеза по основу доспелих накнада. За посебне игре на срећу на аутоматима, повећава се са 300 на 500 евра по аутомату, односно 1.000.000 евра за приређивача који поседује најмање 2.000 аутомата. За посебне игре на срећу - клађење, повећава се са 3.000 на 5.000 евра по кладионици, односно 1.500.000 евра за 300 и више кладионица. За приређивање посебних игара на срећу преко средстава електронске комуникације са 150.000 на 300.000 евра.