ГРАЂАНИ Србије од рачун у трговини могу да плате и преко мобилног телефона! Прву овакву куповину, инстант плаћања робе и услуга на продајним местима трговца обележеним ознаком "ИПС" путем скенирања QR кода, обавила је гувернерка Народне банке др Јоргованка Табаковић. Овај начин плаћања тренутно је могућ у 320 продајних објеката трговинског ланца "Меркатор С" - "Роди", "Идеи" и "Меркатору" и клијентима Банке Поштанске штедионице Београд.

По речима гувернерке НБС др Јоргованке Табаковић, реч је о пројекту од националног значаја, чији је носилац Народна банка Србије, а куповина мобилним телефоном, без књижења трансакције, бржа је, ефикаснија и јефтинија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потписан уговор са Новом Љубљанском банком о купопродаји акција Републике Србије у Комерцијалној банци


- За разлику од платних картица, новац се преноси на рачун трговца у реалном времену у свега неколико секунди, што је највећа предност из угла трговаца - каже др Табаковић. - А купац има исте погодности по питању рекламације и сигурности као код осталих начина плаћања. Ова трансакција представља један од најзначајнијих пројаката НБС, на ком могу да нам позавиде и најразвијеније земље Европе и света.

У наредним месецима, очекује се да ова опција плаћања буде могућа и преко других банака и у другим трговинама. Тада ће нова услуга - инстант плаћање мобилним телефоном на продајном месту трговца, помоћу апликације за мобилно банкарство у коју је интегрисан IPS QR код НБС, аутоматски бити укључена у мобилну апликацију банке, која се користи за m-banking.

Осим Банке Поштанске штедионице, одобрење НБС добиле су и Комерцијална банка, АИК банка, Ерсте банка, Креди агрикол, Еуробанка, НЛБ банка и Директна банка и оне ће у наредним данима међу првима ажурирати апликације мобилног банкарства за своје кориснике. Ажуриране апликације имаће нове функционалности за инстант плаћања на продајним местима и њихове нове верзије биће постављене на Google Play Store и App Store.


ПРВИ

АЈВАР, слатко од јагода и качкаваљ "Укуса Србије" први су производи у Србији који су плаћени мобилним телефоном. Купила их је гувернерка Јоргованка Табаковић.