ЦЕНА барела сирове нафте на светским берзама, после петодневног опоравка, поново је почела да пада због "страха од ширења вируса корона".

Друга највећа светска економија, Кина, знатно је успорила производњу па је смањена потражња за нафтом, а очекује се да ће доћи и до знатних глобалних губитака у авио-индустрији, туризму, трговинској размени и све би то додатно могло утицати на пад цена барела.

Зато је у среду, као алармантно, оцењено срозавања цене барела ВТИ такозване "лаке америчке нафте" на испод 50 долара, док се нафта типа "брент" (која се узима за репер приликом одређивања малопропдајних цена у Србији) зауставила на 53,98 долара за барел.

У јануару ове године барел "брента" достизао је 68,91, а ВТИ 63,03 долара.

- Чини се да би криза изазвана вирусом корона могла да удари јаче него што је ико очекивао - каже се у саопштењу које је ИЕА, Међународна енергетска агенција, дала после састанка у Лондону. - Нико са сигурношћу не зна колики ће бити пад потражње и да ли се са смањењем производње цена може релативно лако стабилизовати.

Како тренутно ствари стоје, највише су погођени они највећи произвођачи, пре свега САД које су постале највећи произвођач захваљујући производњи из шкриљаца, која је знатно скупља од добијања нафте из бушотина. На губитку су и Руси који су посебно осетљиви због велике зависности буџета од извоза нафте.

Узнемирене су, наравно, и све чланице ОПЕК.

- Ефекат вируса корона је "кућа у пламену" и ту се не поставља питање да ли ћете да сачувате башту или кућу и да ли ћете звати ватрогасце - рекао је министар енергетике Саудијске Арабије, највеће чланице ОПЕК, принц Абдулазиз бин Салман, који је потрвдио да "чланице имају доста идеја и да су у сталном контакту".

Иако министар није прецизирао које су то идеје, јасно је да се размишља о већем смањењу дневне производње, али да се тражи и кооперативност Русије.


ЈЕФТИНИЈЕ И У СРБИЈИ

ЦЕНЕ нафтних деривата у Србији последњих неколико недеља такође иду наниже.

- Цена "брента", који је за нас важан, на светским берзама је на клацкалици. Иде час горе час доле и не зна се са сигурношћу у ком ће смеру цена наредних дана и месеци ићи - каже за "Новости" Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије. - Радимо недељне извештаје, па ћемо са сигурношћу моћи да кажемо за колико је гориво код нас појефтинило. Најнижа цена литре бензина, коју сам видео, јесте 147,9, а дизела 158,40.