Мали: Подражавамо Републику Српску у развоју економије

Танјуг

25. 02. 2020. у 17:14

Мали: Подражавамо Републику Српску у развоју економије

Синиша Мали Фото: Танјуг/С. Радовановић

На састанку константовано да је стање јавног дуга РС тренутно је 37,1 одсто БДП-а, што је испод горње границе дуга
Министар финансија Синиша Мали састао се данас са министарком финансија Републике Срспке Зором Видовић са којом је разговарао о развојним и економским потенцијалима Републике Српске.

"Поручио сам министарки финансија да у Влади Србије увек може наћи подршку и да смо спремни за саветодавну улогу и пренос искустава које смо имали у подизању наше економије. Привреде су нам сличне и комплементарне и пуно тога што смо ми применили овде, може да се примени и у том економском окружењу", казао је Мали.

Прочитајте још: Додик: Никада нисмо позивали на рат, народ не треба да се плаши

Мали је подсетио да је Србија, према прелиминарним подацима, остварила прошле године привредни раст од 4,2 одсто, што нас сврстава међу водеће економије у региону.

"Ако се има у виду и да смо привукли око 3,8 милијарди евра инвестиција, смањили незапосленост на испод десет процената, јасно је да имамо и кредибилитет да нашу економску политику препоручимо и другима", навео је Мали и подсетио на то да је Србија успела да спусти јавни дуг на испод 50 процената а да је само пре неколико година он био изнад 70 процената.

На састанку је константовано да је стање јавног дуга РС тренутно је 37,1 одсто БДП-а, што је испод горње границе дуга, која је према Закону о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, износи 55 одсто БДП-а за јавни дуг.

Буџетом за 2020. годину укупно задужење Српске је планирано у износу од 345 милиона КМ, односно за 42 милиона мање него прошле године, а потенцијали су усмерени пре свега на капитална улагања.

Константовано је и да Република Српска редовно сервисира обавезе према ММФ-у, што је предуслов за препознавање РС као поуздане од стране потенцијалних улагача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)