НОВИ прописи изазвали су конфузију међу произвођачима пластичних кеса. Жучна полемика о врстама и дебљини "трегерица" настављена је у четвртак током јавне расправе о Нацрту новог правилника који дефинише техничке и друге захтеве који морају да буду испуњени да би се пластичне кесе нашле на тржишту. Привредници су у Привредној комори Србије указали да одређени произвођачи на обичне, пластичне кесе, стављају лажни печат као потврду да су биоразградиве. Тиме су они који купују адитиве и поштују прописе у неравноправном положају, док су потрошачи изиграни.

Највећу пометњу међу произвођачима и трговинским ланцима направила је Одлука града Београда, којом је од почетка ове године забрањена употреба пластичних кеса дебљине од 15 до 50 микрона у малопродаји. Тај пример су потом следиле бројне локалне самоуправе усвајајући слична решења. Тако је дошло до неусаглашености између прописа који су дефинисани Законом о амбалажи и амбалажном отпаду на нивоу Србије и оних које престоница и други градови и општине доносе.

Зато је Удружење пластичара Србије покренуло оцену уставности таквих одлука, постављајући питање како на нивоу локалне самоуправе може да буде забрањено нешто што је дозвољено на нивоу државе и да ли је то у складу са законима тржишта и конкуренције.

Произвођачи су нагласили да су на губитку због актуелног стања и апеловали на надлежне да уреде област и да уведу правила која ће да важе за целу Србију. Истакли су да им сада "ништа није јасно и да не знају који прописи важе, шта је забрањено, а шта је дозвољено", а ситуацију су оценили као "тотално хаотичну" и "конфузну".

Прочитајте још - ВЕЛИКА ПРЕВАРА са пластичним кесама: Нови пропис не штити животну средину, али зато извлачи паре из ВАШЕГ ЏЕПА

Велики проблем је и инспекцијска контрола оксо-разградивих, односно пластичних кеса у које је додат адитив да стимулише разградњу, која, према оцени привредника, није радила свој посао. Свака таква трегерица се печатира, а многи произвођачи имају лажну ознаку на обичној пластичној кеси, чиме су други, који купују адитив, доведени у неравноправан положај.


- Инсистираћемо да се успостави контрола, то је ненормално - рекао је Синиша Митровић из ПКС, члан Радне групе за израду Правилника. - Мора да се утврди колико има фалсификованих печата који се ударају на кесе.

НЕСПРЕМНИ ЗА НОВА ПРАВИЛА

ПРАВИЛНИК предвиђа да се на нашем тржишту први пут појаве компостабилне кесе, што је наишло на оштру реакцију домаћих произвођача, јер оне могу да се разграде једино у постројењима за компостирање, која у Србији не постоје.

- Тржиште је потпуно неспремно за компостабилне, немамо постројења, а када заврше у природи никада се неће разградити - казао је Душан Стевановић, председник Удружења пластичара и члан Радне групе. У обзир треба узети куповну моћ грађана, јер су оне вишеструко скупље.