ПРЕСТОНИЦА Србије ће у наредних неколико дана бити центар света. Под куполама Београдског сајма, у четвртак је отворен 42. Међународни сајам туризма. Туристичке агенције спремиле су попусте и до 65 одсто за многе аранжмане, а на море ће се моћи и за неких педесетак евра, у Грчкој, током предсезоне. За оне са много више пара, свакако најинтересантнији ће бити луксузни хотели у Турској, где седмодневни одмор кошта и неколико хиљада евра по особи!

Под слоганом "Пут под ноге", посетиоцима ће се представити око 900 излагача из више од 40 земаља. Уз велике туристичке агенције из Србије, штандове су имале и многе организације из региона. Како су нам у многим агенцијама рекли, највеће интересовање је и даље за Грчку, а и Турска и Египат су све омиљенији међу српским туристима.

- Овогодишњи сајам биће прилика за нове послове, разговоре и ширење туристичке сарадње - казао је министар туризма Расим Љајић. - У 2019. смо оборили све туристичке рекорде, а ова ће бити година реформи и нових инвестиција у туризам Србије. Планирано је 45 пројеката вредних 200 милиона евра. Међу онима који ће бити већ ове године је и гондола од Брзећа до Копаоника. План је био да имамо четири милиона страних и домаћих туриста, девизни прилив од 1,5 милијарди евра и око 10,6 милиона ноћења. То ће мало пореметити ситуација са вирусом корона. У наредних неколико недеља видећемо да ли ће штета моћи да се надокнади до краја године.

Земља партнер овогодишњег сајма је Египат, а међу државама које први пут учествују нашле су се Сри Ланка, Кенија и Словачка.

Прочитајте још - Попусти за летовање и до 60 одсто: Почиње Сајам туризма у Београду

Аранжмани за Турску крећу се од 250 или 300 евра, па до неколико хиљада евра. Многи хотели нуде смештај гратис за децу, у пратњи две одрасле особе. Ипак, и са свим попустима, без 1.000 евра нема одмора у овој земљи за двоје, укључујући и чартер-превоз. Сличне цене су и за аранжмане у Италији и Шпанији.- Сваке године на сајму уплатимо летовање, јер добијемо одличне попусте - испричала нам је Јована Ђорђевић из Београда. - Сада смо резервисали Грчку и то ће нас изаћи око 200 евра по особи, у сезони, што је са попустом од 30 одсто.

И док се чини да је ове године најмање штандова са туристичким агенцијама, бар оним мањим, Хала 4 пуна је домаћих туристичких организација из читаве Србије. Природне лепоте и благодети наше земље, од Суботице до Врања и Пирота, преко Златара и Старе планине, из године у годину све више привлаче домаће, али и стране туристе. Нарочито, што су домаћи угоститељи прихватили ваучере, чиме су оживели многе запостављене дестинације.

- Активни одмор, шетња по природи и обилазак манастира Милешева, наши су главни адути за развој туризма у овом крају - испричао нам је Небојша Свичевић, директор Туристичке организације Пријепоља. - Ово је једина општина у Србији где је једна четвртина заштићена зона. Клисура реке Милешевке, планина Јадовник, река Лим, водопади Сопотнице само су мали део онога што нуди овај крај. Код нас сада свраћају транзитни туристи, који обиђу манастир и оду даље. То треба променити. Има хотела, приватног смештаја у селу Милошев До и коначишта у манастиру Милешева.Уз међународну туристичку манифестацију одржавају се и сајам вина, опреме за хотелијерство и угоститељство и сајам сувенира. Сајам се затвара 23. фебруара. Цена појединачне улазнице је 400 динара.

НЕОТКРИВЕНИ РАЈ

ДОЊЕ Подунавље и источна Србија неоткривени су туристички рај који има велики потенцијал, изјавио је у четвртак шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици. Како је рекао, у наредне три године ће се радити на томе да се ова туристичка дестинација представи Европи, али и остатку Србије.

- Културно наслеђе Србије је јединствено и ту смо да помогнемо да се ојача - казао је Фабрици. - Откако је реконструисана Голубачка тврђава, било је више од 150.000 гостију из целог света. Источна Србија није само богато културно наслеђе већ и божанствена природа, то је и регион вина, тако да планирамо и финансијски да помогнемо Рајачке пимнице, које негује културу вина.


Промотерке на штанду Врњачке Бање


МИЛИОНИ ИЗ ЕВРОПЕ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

ОТВАРАЊУ међународног сајма туризма у четвртак је присуствовао и председник Србије Александар Вучић. Он је обишао домаће излагаче и нагласио да исток Србије и Поморавље представљају "бисере" наше земље.

- Србија без помоћи Европске уније не би могла да у овој мери уложи у развој туризма и очување културног наслеђа у источном делу Србије - казао је Вучић, представљајући почетак пројекта "ЕУ за културно наслеђе и туризам", у оквиру које су ЕУ и немачко Министарство за економску сарадњу и развој уложили 16,5 милиона евра за пројекте на истоку Србије. - Код нас се често нађе разлог за критику ЕУ, али у овом случају дугујемо им огромну захвалност за све што су учинили. Реализацијом ових пројеката развиће се и друге гране, а не само туризам.