ДОБРА идеја преточена у дело може да донесе вишеструку корист. И грађанима, и привреди, и целој држави. Чини се да ниједна државна акција није толико оживела српски туризам као што су то урадили - ваучери!

И док се на цео пројекат, пре пет година када је све почело, гледало са подсмехом и неповерењем, данас чек у вредности од 5.000 динара, и те како мотивише грађане Србије да део свог одмора проведу у нашој земљи.

Само ове године држава је поделила 100.000 ваучера, а од почетка акције и више од 400.000. Сви ти људи, међу којима је највише пензионера, провели су најмање пет дана на некој туристичкој дестинацији у Србији.

Да су ваучери добра идеја од које се неће одустати говори и чињеница да ће држава, додатним дотацијама, брже-боље реаговати на евенатуални пад броја гостију из Кине, а због вируса који хара светом. Засад је сигурно да ће бити издвојено нових 60.000 ваучера. Тако ће домаћи гости бар делимично надоместити изостанак туриста из Азије. Томе се надају у Влади, која би одлуку о додатним ваучерима требало да донесе данас, 20. фебруара.

Прочитајте још - Стиже 20.000 нових ваучера?

Ваучери су тако, с временом, изгледа постали мултифункционални. Омогућили су многима да обиђу и још боље упознају своју земљу, која има шта да покаже. Уз то, многи власници приватног смештаја и угоститељи регистровали су своје објекте како би могли да угосте оне са ваучерима. Тиме је њихова делатност изашла из "црне зоне", а повећала се и наплата боравишних такса.

Једно је сигурно - да није било ваучера, многа туристичка места у Србији остала би и даље неправедно заборављена и непосећена. Многе дестинације су оживеле, а многе су почеле озбиљно и да напредују. Што је најважније, многи домаћини доскора празних објеката опет с радошћу дочекују госте.