МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић и Милорад Грчић, директор Електропривреде Србије потписали су на ХЕ "Ђердап два" на Кусјаку код Неготина, Протокол о сарадњи на реализацији пројекта адаптације бродске преводнице друге ђердапске електране, чиме настављају досадашњу успешну сарадњу. Бродска преводница на "Ђердапу два" пуштена је у рад 1994. и до сада је кроз њу прошло 167.105 пловила и више од 111 милиона тона робе. Већа реконструкција до данас није урађена.

- Први пут после неколико деценија Србија може да каже да су улагања у водни саобраћај око 350 милиона евра. Реконструкција обе преводнице, на "Ђердапу један" и "два", је 60 милиона евра. ЕПС ће бити задужен за документацију, министарство које водим биће инвеститор, а када се све заврши пренећемо сва права на ЕПС - истакла је министарка Михајловић.

На другој ђердапској електрани ће у наредних 10 година бити реконструисано свих 10 хидроагрегата, чиме ће бити повећани инсталисани производни капацитети за 50 мегавата.

- Када завршимо комплетну реконструкцију имаћемо 320 мегавата инсталисане снаге најчистије и најјефтиније, "зелене" енергије - рекао је Милорад Грчић.


Прочитајте и:Ministar Mali najavio izradu VAŽNE strategije i novi RAST srpske ekonomije


Министарка је са в. д. директора "Путева Србије" Зораном Дробњаком обишла новоизграђени мост преко Подвршке реке код Милутиновца, као и радове на рехабилитацији државног пута Кладово - Брза Паланка. nКОРОНА "КОЧИ" ИЗГРАДЊУ

НЕКОЛИКО кинеских компанија наговестило је, истакла је министарка Михајловић, да због вируса корона има одређених проблема са реализацијом пројекта, због чега је за данас заказан састанак којем ће присуствовати и амбасадорка Кине. Састанку ће присуствовати представници свих компанија из Кине ангажованих у Србији.