ПРИВРЕДА Србије је, према најновијој процени Народне банке Србије, лане напредовала 4,2 одсто. Чак три четвртине раста се заснива на инвестицијама, које су током последње две године кумулативно повећане за близу 35 одсто. Инфлација је, с друге стране, стабилна и прошле године је износила 1,9 одсто.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић је представљајући "Извештај о инфлацији" данас истакла и да показатељ нивоа проблематичних кредита на крају децембра спао на ниво од 4,1 одсто. Извоз је у 2019. години порастао за 10,5 одсто.

- Бруто стране директне инвестиције у Србију су у 2019. години биле на рекордном нивоу од 3,8 милијарди евра - рекла је Јоргованка Табаковић. - Тиме је Србија у 2018. и 2019. години привукла око 55 одсто свих страних директних инвестиција на Западном Балкану. Од јуче Србија има и дванаестогодишњу динарску хартију и радићемо активно на продужењу динарске криве приноса. Тражња за дванаестогодишњим динарским хартијама Србије била је више од десет пута већа од планираног обима продаје, уз извршну стопу од 3,4 одсто. Крајем 2012. године каматна стопа на једногодишње државне обвезнице била је 11,9 одсто. У тој разлици у каматним стопама и рочности динарских хартија Србије осликавају се и сви резултати.


Прочитајте и:Novi investitor stiže u Priboj, posao za 400 radnikaШтедише су се лане радо опредељивале за динаре, па је динарска штедња повећана за 30 одсто. На крају године динарска штедња износила је 79,6 милијарди, а према последњим подацима, готово 83 милијарде динара.

- Обезбеђујући ниску инфлацију, очували смо реалну вредност доходака наших грађана и привреде и битно доприносили предвидивим условима пословања - сматра гувернерка. - И према нашој фебруарској пројекцији, инфлација ће наставити стабилно кретање, постепено се приближавајући централној вредности циља, с тим да ће се највероватније задржати незнатно испод ње до краја периода пројекције.


НЕ БИ ПРОДАВАЛА КОМЕРЦИЈАЛНУ

ГУВЕРНЕРКА Јоргованка Табаковић остала је при ставу да не би требало приватизовати Комерцијалну банку већ је, као и Поштанску штедионицу, задржати у државном власништву.

- Да се ја питам, Комерцијалну банку не би требало продавати јер је држава показала да уме да буде одговоран власник банке, али ја сам гувернер, нисам акационар банке и не питам се о њеној продаји - рекла је гувернерка. - НБС само даје оцену репутације купца банке. Одлука о продаји Комерцијалне банке је на страни државе и не очекујем да неко због мог става промени одлуку или да се наљути.