Цена струје ће и у Србији, пре или касније, морати да расте зато што производња електричне енергије из угља постала веома скупа због опорезивања ЦО2 емсија, рекао је данас директор Енергетске заједнице Јанзе Копач.

"Што се тиче цене струје, то је увек политички осетљиво питање. Али, треба додати да садашња цена за домаћинства никако не одражава стварну цену прозиводње и да ће то на дуги рок вероватно морати да се мења", рекао је Копач новинарима у скупштини где се одржава конференција "Финансирање енергетске транзиције у Србији" коју организује Фондација Конрад Аденауер. Копач је казао да приликом повећавања цене струје мора да се води рачцуна о томе како заштитити социјано угрожене потрошаче.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Samo ukrajinska struja jeftinija od srpske: Istraživanja Evrostata pokazala da je cena električne energije u Srbiji jedna od najpovoljnijih

"То, ипак, није само проблем потрошача већ и рударских окружења, јер производња струје из угља, барем у ЕУ, а то ће се пре или касније одразити и у Србији, постаје изузетно скупа због опрезивања емсија ЦО2. Због тога се прошле године потрошња угља у земљама чланицама ЕУ скоро преполовила", навео је Копач.

Он је навео и да су у новом седмогодишње буџету ЕУ предвиђена изузетно велика средства за Фонд праведне транзиције, где ће се помоћи тим рударским регијама у реструктурирању.

"Такав инструмент би треблао и Србија што пре да оснује, јер ће пре или касније доћи до тог рестурктурирања и то наравно неко мора да плати. И сигуран сам да када би постојао такав фонд на националном нивоу да би био добар аргумент да се траже и додатна средства од ЕУ за ту намену", казао је Копач.