СА просечним пензионим чеком од 26.300 динара ретко ко од пензионера у Србији може себи да приушти лечење код приватног стоматолога. Они старији од 65 година могу да остваре право на бесплатну израду тоталне или парцијално акрилатне протезе, а како би решили овај здравствени, естетски и хигијенски проблем, ослобођени су дугих административних процедура.

Довољно је да у филијали Републичког завода за здравствено и социјално осигурање, попуне захтев и да се са тим документом обрате стоматологу државне стоматолошке амбуланте.

Замена недостајућих зуба уградњом керамичког моста је годинама у стоматологији била најзаступљенија метода, нарочито међу старијим пацијентима. Данас, међутим, импланти узимају примат у овој области.

Стоматолози саветују свима, који су у могућности, да уместо моста уграде импланте, пошто је ова уградња безболнија и дуготрајнија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Изолација ПРЕПОЛОВИ трошкове енергената: Колико кошта уградња материјала којима се постиже енергетска ефикасност кућа

- Иако је финансијски моменат код већине пацијената пресудан, у тренутку одлуке треба имати у виду да уградњом импланта суседни зуби остају нетакнути, да импланти могу да буду доживотни, да пружају бољу хигијену уста и зуба и да постоји субјективни осећај као да је то ваш зуб - каже Др Гојко Цвијић, стоматолог у "Белмедику".

Доктор тврди да се овом интервенцијом прави рез од свега четири до пет милиметара, док је код вађења зуба он дупло већи. Данас се ради са имплантима који су тањи и краћи са пречником мањим од три милиметра.

- Страх од зубара присутан код великог броја пацијената, а када га повежемо са бушењем кости и постављањем титанијумског шрафа приликом уградње, онда је он безразложно још интензивнији - каже др Цвијић. - Операција уградње импланта је, међутим, безболнија и мање трауматична од вађења зуба.

Оно што је врло важно за старије пацијенте траје свега петнаестак минута по импланту, а он има свега два до три шава. Постоперативни период праћен је извесном нелагодом, могући су умор и поспаност, али бол не постоји.

Анестезија која се овом приликом даје није јача од оне која се добије код других стоматолошких интервенција, а пацијент би након уградње требало да се одмара 48 сати.

Негативне стране уградње керамичког моста су, по његовом мишљењу, брушење најмање два здрава или зуба под пломбом, немогуће је чишћење зуба концем, а ствара се и непријатан задах и осећај у устима.


ЦЕНЕ

ВЕЛИКА је разлика у цени између керамичког моста и импланта. Примера ради, парцијална и тотална протеза се код приватника могу урадити за 200-300 евра, док су износи за импланте неколико пута виши.


НЕМА ГРИЦКАЊА ОЛОВКЕ

СТОМАТОЛОЗИ, међутим, наглашавају да ништа није вечно ако се томе не посвети довољно пажње. Тако неадекватне навике, попут шкргутања зубима или грицкања оловке могу да оштете чак и импланте.

Помоћу њих пацијенти могу опет нормално да причају, једу и нема жуљања и испадања протезе, а самим тим ни непријатног осећаја страног тела у устима.