Корак по корак: Како да платите порез преко интернета

19. 02. 2020. у 20:00

Корак по корак: Како да платите порез преко интернета

Depositphotos

Многе услуге данас се могу обавити од куће, без одласка на шалтере. Прочитајте упутство како да се пријавите на портал Локалне пореске администрације е - управе

ПЛАЋАЊЕ пореза, као и многе друге услуге, данас су могуће од куће. Порталу Локалне пореске администрације корисници могу да приступе на два начина квалификованим електронским сертификатом и корисничким именом и лозинком.

Уколико корисник поседује квалификовани електронски сертификат довољно је да посети портал који је доступан на адреси https://lpa.gov.rs и изабере да жели да се пријави уз помоћ сертификата. Поред тога што могу да имају увид у стање свог пореза, на овај начин могу електронски да плате порез на имовину као и да поднесу пореску пријаву за утврђивање пореза на имовину физичких лица (ППИ1 пријава).

Уколико корисник жели да порталу приступа коришћењем корисничког имена и лозинке, неопходно је да заинтересовани поднесе захтев за отварање корисничког налога и лозинке. Он се подноси у филијали у којој је евидентиран као порески обвезник. Уколико је особа обвезник у више локалних пореских администрација, бира једну. Препорука за физичка лица је да бирају по месту пребивалишта или по месту седишта правног лица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Порез плаћамо по старом: Истиче рок за уплату прве рате намета на имовину, а коначна решења стижу по обичају током маја

Корак 1

Након добијања корисничког налога, порталу приступате на следећем линку https://lpa.gov.rs, затим се пријављујете у пољу "Пријава на систем".

Корак 2

Отвориће вам се нова страница на којој је потребно да унесете корисничко име и лозинку коју сте добили у вашој Локалној пореској администрацији.

Корак 3

После пријаве на систем показаће вам се следећа форма.

Корак 4

Ваше имовинско стање можете видети када кликнете на мени "Упит стања", после чега треба одабрати поље "Преглед стања на рачунима обвезника".

Корак 5

Изаберите обвезника

Корак 6

Одабиром обвезника приказаће се страница "Стање на рачунима по општини". Избором општине и кликом на дугме "Детаљи" имате увид у ваше имовинско стање на територији целе Србије.

Корак 7

Да би физичко лице било у могућности да плати порез потребно је да се пријави помоћу квалификованог електронског сертификата. Након логовања сертификатом потребно је: унети валидну имејл адресу, изабрати бар један рачун за плаћање, унети одговарајући износ за уплату (различит од нула) и кликнути на дугме "плати".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације