КРАЂА 180 метара бакарног високонапонског кабла који спаја трафостанице у индустријској зони у Нишу, већ три дана зауставила је производњу у три фабрике, а 500 радника оставила без струје и посла. Иако у Електропривреди Србије кажу да је крадљиваца електроопреме много мање него раније, у Нишу је и даље годишња штета милионска. Док се у земљама у окружењу чупање ових водова и каблова третира као акт тероризма, код нас завређује пажњу - ситне крађе!

Отимање каблова, делова стубова далековода и електроопреме из дистрибутивне мреже "ЕПС Дистрибуције" због продаје бакра на отпадима, проблем је са којим се ЕПС бори годинама.

- Оваквих случајева има много мање него раније, јер смо предузели низ мера да овој појави станемо на пут - кажу у ЕПС. - У Београду, на пример, бакарни каблови су замењени оптичким, на дистрибутивним трафостаницама је постављен видео-надзор, а добра сарадња са Министарством унутрашњих послова дала је изванредне резултате.

Иако су деценијама на трону по честим крађама, осим Ниша, били и Јагодина, Шабац и Краљево, из ЕПС наглашавају да у дистрибутивном подручју Краљева последње две године није било крађе каблова и да су готово искорењене.

- На дистрибутивном подручју Новог Сада у току 2019. године догодила се једна крађа на далеководу 35 кВ Ново Милошево - кажу ну ЕПС. - Украдено је бакарно уже у дужини 3.700 метара, тешко 1.150 килограма. Том приликом дистрибуцији је начињена штета у износу од 1,2 милиона динара.


Прочитајте и:: Da li je moguće da prosečna plata do 2025. godine dostigne 900 evra: Ako je mogla Rumunija, moći će i Srbija


И последњи случај у у Нишу, где се процењује да вредност бакра у три електрична вода која су украдена не прелази 200 евра, штета коју трпе предузећа је по 10.000 евра сваког дана.

Фото А. Станковић


То што је већ годинама готово нерешив проблем крађа у Нишу вероватно не чуди кад се зна да се тамо налази неколико великих неусловних насеља чије углавном малолетне станаре полиција често хвата у овим прекршајима.

- Крађе електроопреме и оштећења самих енергетских објеката су честа појава у Нишу, а штете су милионске - упозоравају у ЕПС. - Трпе и грађани који сатима остају без струје, као и запослени у "Дистрибуцији". Добра сарадња са МУП даје резултате, али починиоци су углавном таквог материјалног статуса да се од њих штета не може ни наплатити. Зато смо више пута инсистирали да се за оваква дела пооштре законске казне, јер се угрожава безбедност државе и грађана. Требало би се угледати на примере Бугарске и Румуније, које су донеле законе по којима се овакви прекршаји сматрају делом тероризма.

Фото Б. Субашић


ЛОПОВЛУК И ПОД НАПОНОМ

НА мети лопова нису само каблови електродистрибуција, већ и телекомуникациони и железнички. Било је случајева да се због бакра краду и каблови под напоном. Иако се зна да бакар завршава на отпадима, чуди како још није пронађен начин да се евидентира порекло тог бакра.