ДО краја фебруара ће бити усвојена Стратегија за развој винарства и виноградарства од 2020. до 2030. године. То је први пут да се прави десетогодишњи план за развој овог сектора. Премијерка Ана Брнабић је на манифестацији "Свети Трифун на Савском венцу", коју је први пут организовао Савез винара и виноградара Србије рекла да ће стратегија помоћи да се Србија и српска вина што боље представе свету.

Брнабићева је најавила да ће у развој винарства и виноградарства бити уложено око 300 милиона евра у наредној деценији.

- Извоз вина у 2018. је био око 19 милиона евра, а тек очекујемо податке за прошлу годину. Свакако постоји јак узлазни тренд и још бољи резултати се очекују у 2020. и 2021. години - рекла је премијерка. - Држава пружа подршку развоју винарства и виноградарства кроз подстицаје за нове засаде, рефундацију трошкова, субвенције за опрему. Винарство и виноградарство су важан сектор за српски туризам, пошто су винске руте глобално најбрже растући део туризма. Винарство има потенцијал за раст попут ИТ индустрије која расте годишње 26 или 27 одсто.

Премијерка је рекла да Србија добија значајну подршку од ЕУ за развој винарства и виноградарства преко ИПАРД програма, где се пољопривредницима одборавају средства и до милион евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали: Србија до краја године добија Стратегију развоја винарства


Стеван Рајта из Савеза винара и виноградара Србије је рекао да очекује велики помак у промоцији српских вина у наредном периоду и додао да ће Савез посебну пажњу посветити аутохтоним сортама грожђа. Савез је прошле године основало 12 удружења винара Србије и поставило као кровну институцију између Владе Србије и винара.ВИНСКА РУТА И НА "МИЛОШУ ВЕЛИКОМ"

ПРЕМИЈЕРКА је рекла да ће Влада преко Министарства трговине, туризма и телекомуникација уложити још више новца у промоцију винских рута.

- И на ауто-путу "Милош Велики" у наредних неколико месеци ће бити постављена обавештења за винске руте - најавила је Брнабићева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Верни старим сортама


ОЦЕЊИВАЊЕ ПРЕКО АПЛИКАЦИЈЕ

МАНИФЕСТАЦИЈА "Свети Трифун на Савском венцу" је окупила 111 винара који су донели чак 298 различитих врста вина у осам категорија. Први пут у Србији ће се оцењивање обављати електронским путем, помоћу апликације. Сваком вину је додељена шифра, а оцењивало их је 32 оцењивача, међу којима су најбољи српски енолози, технолози, сомелијери и професори.