ДОГОДИНЕ би могли да прославе пунолетство. Некадашњи радници Београдске конфекције у среду су, у парку недалеко од Владе Србије, обележили пуних 17 година како су ушли у стечај. Од јула прошле године акционари су уместо фирме постали сувласници стечајне масе, јер је стечај званично закључен. Још, међутим, чекају припадајући део имовине некадашњег гиганта.

Непродате су још продавнице у Бајиној Башти и Врбасу. Чекају и да Војска Србије поступи по пресуди Привредног апелационог суда и врати им 3,3 милиона евра. Окупљени акционари зато су потписали петицију којом апелују на Министарство одбране да испоштују пресуду.

- Ми смо са Војском водили спор - објашњава Златко Кунштек из Удружења акционара УВА. - Ранији стечајни управник им је пребацио 3,3 милиона евра, али је суд, после жалби, пресудио у нашу корист. Према нашој рачуници рок да нам исплате новац истекао је 6. фебруара. Била је заказана продаја робне куће у Врбасу, али није било заинтересованих.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: “Новости” истражују: Скривени купци ухватили дивљег трговца становима


Акционара је укупно око 4.400 и припада им око 60 одсто све имовине. Главни повериоци су намирени још 2009. године, а стечај је продужаван због спорова. Даљом продајом имовине остварена је укупна добит од 74,9 милиона евра. Од тога је 18 милиона отишло на судски призната дуговања. Око 30 милиона су били судски и стечајни трошкови, док је 26,8 милиона евра подељено власницима акција.

- Удружење је формирано 2004. године - објашњава Кунштек. - Ми смо сада махом већ стари људи. Неки до акционара нису ни доживели да им се исплати новац, већ су га дочекали наследници. Искрено се надамо да ће ово бити готово пре следеће годишњице.


ПРЕСТАНАК

ПОКРЕТАЊЕМ стечаја без посла је остало око 1.600 радника. Мање од 100 запослених радило је још неколико година. Радни однос са последњих 86 производних радника раскинут је 1. априла 2006. године. Тако је и "Беко" фактички престао да постоји.