ГРАЂАНИ ће ускоро моћи робу у продавницама и услуге да плаћају коришћењем искључиво мобилног телефона и ИПС кју-ар кода на апликацији за мобилно банкарство. За ову трансакцију не постоји провизија. Тренутно се систем тестира на ограниченом броју места, јер је у току тзв. пилот-продукција. Већ сада, у једном трговинском ланцу, производи могу да се пазаре на овај начин. У марту ће преко ИПС кју-ар кода моћи да се измире и дуговања београдском "Инфостану" за фебруар. Ускоро ће апликација бити понуђена свим корисницима и очекује се ширење система. Да би се овај начин трансакције реализовао, трговци и предузећа у договору са својом банком треба да омогуће ту услугу. Србија прва у Европи уводи овај начин инстант плаћања на продајним местима. Народна банка Србије ради на реализацији овог пројекта.

- Купац ће брзо, лако и једноставно моћи да обави уплату, а код себе неће морати да има новац или платну картицу - објашњавају за "Новости" из Народне банке Србије. - Све што му је потребно је мобилни телефон и апликација за мобилно банкарство банке у којој има отворен рачун.

Истичу да је предност коришћења ИПС кју-ар кодова што могу да се штампају и на рачунима. Велики број јавних комуналних предузећа из различитих локалних самоуправа заинтересован је за овај начин наплате јер је ово решење комфорније за грађане. Потрошачи ће бити у могућности да скенирањем кода измире своје обавезе за струју, комуналије или услуге мобилних и кабловских оператера. То ће моћи да учине у било које доба дана и са било ког места.

- Инстант плаћање на продајном месту значајно и за трговце, јер им омогућава да одмах имају расположив новац на свом рачуну - наводе из НБС. - Такође, за њих су ниже накнаде у односу на оне које имају код трансакција преко картица и које намећу велики интернационални картични системи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НБС: 45.000 фирми и предузетника дуговало 241 милијарду динара


Тренутно је инстант плаћање могуће на два продајна места једног трговинског ланца који учествује у тестирању апликације.

- Ова услуга је значајан бенефит за наше купце јер је брза, лака и једноставна - објашњава за "Новости" Марко Влаховић, координатор за комуникације "Меркатора С". - Као и у свакој другој куповини, потрошачи када дођу на касу сачекају да продавац очита бар-кодове на артиклима и наведу да желе да измире рачун инстант плаћањем.

Додаје да ће овај начин плаћања ускоро бити доступан у свим њиховим продавницама широм Србије, као и да НБС већ дуже време ради на имплементацији тог система са свим трговцима.

Потрошачи ће имати на располагању два модела за иницирање инстант плаћања - "ИПС покажи" и "ИПС скенирај". Када дође на касу у продавници, купац ће отворити апликацију за мобилно банкарство своје банке и добиће понуду обе опције.

Ако кликне на иконицу "ИПС покажи" обавиће прво идентификацију уносом ПИН-а, отиском прста или скенирањем лица. После тога ће му се појавити ИПС кју-ар код на екрану телефона који ће трговац скенирати читачем или камером на свом мобилном уређају на којем је инсталирана апликација за прихватање инстант плаћања.

Избором друге опције "ИПС скенирај", потрошач ће помоћу камере на свом телефону очитати ИПС кју-ар код трговца на његовом мобилном уређају или ПОС терминалу. Након тога, у апликацији купца ће се појавити износ рачуна, чије плаћање потврђује неком од идентификација - уносом ПИН-а, отиском прста или скенирањем лица.


ВИШЕ ОД 22 МИЛИОНА ТРАНСАКЦИЈА

ПРОШЛЕ године грађани су путем апликација за мобилно банкарство обавили укупно 22.250.000 трансакција. Први пут је ова цифра премашила број уплата које су извршене преко платформе за електронско банкарство, која је износила 21.800.000.

На крају 2012. године било је око 66.000 корисника који су уговорили услугу мобилног плаћања, а на крају прошле године износио је око 1.700.000.