Национални план за смањење загађења животне средине: Приоритет сређивање старих постројења

Ј. Су.

08. 02. 2020. у 15:05

Национални план за смањење загађења животне средине: Приоритет сређивање старих постројења

Фото Танјуг/Р. Прелић

Националним планом подразумева се да ће на неким постројењима бити урађено одсумпоравање димних гасова, негде ће се радити на смањењу оксида азота

ДРЖАВА ће радити реконструкцију и модернизацију постројења која утичу на загађење животне средине. Биће сређена постројења чија је укупна улазна инсталисана топлотна снага једнака 50 мегавати или је већа и која поседују употребну дозволу издату пре 1. јула 1992. године, а у недостатку употребне, грађевинску дозволу, или која су пуштена у рад пре 1. јула 1992. године.

Ова одлука налази се у Националном плану за смањење емисије главних загађујућих материја, које потичу из старих, великих постројења за сагоревање (НЕРП), а донела ју је Влада Србије. Како се наводи у документу, међу постројењима која ће бити обухваћена радовима су Термоелектрана "Никола Тесла" А (А1-А3, А4-А6) и Б (Б1-Б2), Термоелектрана "Костолац" А1, А2 и Б1-Б2, затим Термоелектрана-топлана Нови Сад, Топлана "Вреоци Колубара - Прерада", НИС а. д. "Енергана Нови Сад", НИС а. д. "Атмосферска дестилација 2" и НИС а. д. "Енергана Панчево".

Прочитајте и:Ekološke brige vozača u Srbiji: Šta vlasnici vozila sa "euro 3" motorom moraju da znaju

Националним планом подразумева се да ће на неким постројењима бити урађено одсумпоравање димних гасова, негде ће се радити на смањењу оксида азота, а на другима ће бити одрађена реконструкција електрофилтерских постројења. Стање старих великих постројења за сагоревање није дозволило нашој земљи да испуни захтеве ЛЦП директиве до прописаног рока, који је истекао 31. децембар 2017. године.

ЦИЉ ЗА 2028.

ЦИЉ НЕРП је да се смање укупне годишње емисије сумпор-диоксида, оксида азота и прашкастих материја из старих великих постројења за сагоревање обухваћених НЕРП. Тако бисмо до 1. јануара 2028. године достигли граничне вредности штетних емисија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације