ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ХРВАТСКА радио-телевизија победила је приватне компаније и откупила телевизијска права за утакмице на Европском првенству у фудбалу, након тврде "утакмице" са конкурентима. Месецима су трајале припреме да ХРТ као национална телевизија овај пут претекне приватне, па сада има права на пренос 51 утакмице које ће се играти по целој Европи.

Да се ХРТ враћа "у игру" показује и уговор који је склопљен за откуп права за Светско првенство у Катару 2022. године, а и НБА се вратио на јавни сервис. Нису се штеделе паре због тога, а најзадовољнији су гледаоци који више не морају да плаћају посебне пакете за преносе важнијих фудбалских мечева и оних из других спортова.


Прочитајте и: Ne stišava se rat između "Telekoma" i "Junajted grupe", a najveći gubnitik - građani: Polovina Srbije ne može da gleda reprezentaciju

Квалификационе утакмице за ЕП могли су да виде гледаоци на Новој ТВ, а ХРТ није имао право преноса. Цео аранжман био је под капом Спорт клуба који је тада откупио права за пренос квалификација и пренео их на Нову ТВ, која је у склопу "Јунајтед групе". Тада су из ХРТ поручивали да немају пара да се надмећу са много финансијски моћнијом "Јунајтед групом", па су се у медијима шириле и информације како су "Американци Хрватима отели фудбал".

- Пре две и по године нашли смо се у ситуацији да нисмо могли да парирамо на тржишту, али смо уложили додатне напоре и откупили права за ЕП - поручио је недавно главни директор ХРТ Казимир Бачић, али није открио колико су плаћена права. Тврдило се да је уговор доста неповољан за ХРТ, док се тражи драстично смањивање трошкова и штедња на сваком кораку. Ни Надзорни одбор није знао о којој се цифри ради, иако би морао да буде информисан чим се склапа неки већи посао. Водила се мртва трка са "Јунајтедом" који је био спреман да откуп права плати као и ХРТ, а како је изабрана баш државна телевизија за сада остаје тајна. Са ХРТ је само поручено да за програм увек треба имати новца и да ће буџет бити повећан, јер следе и преноси Олимпијских игара, а захтеван је и пројекат праћења хрватског председавања Европском унијом.


Фото Н. Параушић


Посао око куповине права тако се водио иза кулиса јавности, а неки су поставили и питање може ли то ХРТ све технички да реализује. Али, јавни сервис има потенцијал за тако велике изазове и то у овом часу уопште није спорно. Тако, када је реч о Европском првенству у фудбалу ХРТ припрема и низ посебних емисија, јављање са терена, укључивање познатих гостију у пренос.

Све у свему, фудбал се враћа кући, јер ће хрватски гледаоци моћи бесплатно да уживају у гледању утакмица на европском, а потом и светском фудбалском првенству.


НИКО НИЈЕ КРИВ

ПРЕПИРКА саопштењима између "Телекома Србије" и "Јунајтед медије" настављена је и јуче. Ни једни, ни други, међутим, нису ништа ново изнели, од оног што понављају већ данима. Тако је "Јунајтед медија" позвала на транспарентност у спору са "Телекомом", о чему је обавестила и бројне међународне организације. С друге стране "Телеком" је навео, да власници Н1 телевизије и СББ, упорно покушавају да кривицу и одговорност за гушење њихових 17 канала кабловским оператерима, који послују под брендом "Супернова", пребаце на "Телеком Србија".