КАДА би Регулаторно тело за електронске медије радило свој посао, вероватно до јавног рата између "Телекома Србија" и "Јунајтед групе" не би ни дошло, с обзиром на то да је јасно да се битке воде само око спортских канала. Да је РЕМ, као што је имао обавезу, саставио листу догађаја од државног интереса, које, по закону, може да преноси само и једино онај ко има потпуно слободан приступ и чија зона покривања обухвата читаву Србију, "Јунајтед група" никада не би ни могла да добије ексклузивно право емитовања Европског првенства у фудбалу 2020. године.

Како "Новости" сазнају, РЕМ три године није састављао ову листу, иако је у законској обавези. Прописи их обавезују и да о тој листи обавесте Европску комисију. Уз то, како се наводи у Закону о електронским медијима, пружалац услуге ТВ емитовања не може ексклузивно да емитује емисије које су на листи најважнијих догађаја, а да притом тога лиши значајан део јавности.

- Када је РТС прошле године рекао да нема пара да откупи права емитовања Европског првенства у фудбалу, то је био прави скандал - каже наш извор из Министарства информисања. - Јавни сервис се финансира из буџета, од претплате, али и од комерцијалних ствари. Ако нема новца, онда постоји неки озбиљан проблем. Чак и да је било стварно да немају пара, требало је да се обрате РЕМ и Влади Србије за додатна средства, јер је то у националном интересу. Држава се, међутим, тада није бунила. Не сме да се меша у рад РЕМ, али је требало да неко изађе и јавно каже да РТС нема пара да то откупи.

Прочитајте још - Не стишава се рат између "Телекома" и "Јунајтед групе", а највећи губнитик - грађани: Половина Србије не може да гледа репрезентацију

У РЕМ није било никаквих коментара на читав рат "Телекома" и "Јунајтед групе". Али, у овом регулаторном телу, на питања "Новости" нико није желео да одговори.

- Сукоб између "Јунајтед групе" и "Телекома" води се искључиво због спорта, а Н1 служи као ударна песница да сукоб добије политичку конотацију - рекао је Драгиша Ковачевић, спортски новинар. - "Јунајтед група" је власник најскупљих и најексклузивнијих спортских права и жели да их емитује на својим каналима, иако за то нема законска права. То је суштина сукоба. Та права су прескупа и на њима се зарађује. А, да поштују закон, они би их морали продати телевизијама са националном покривеношћу. Они су досад те утакмице емитовали на Спорт клубу и Новој С али имаће проблем ако РЕМ почне да поштује закон и забрани им да их преносе на својим каналима.

Како објашњава Ковачевић, "Јунајтед група" не жели да се Спорт клуб налази у мрежи "Телекома", јер би у том случају српски оператер захтевао да се програм не прекида домаћим рекламама, јер се ради о прекограничној телевизији.

Од 17. јануара ове године, "Телеком Србија" више не може да емитује програме у власништву "Јунајтед групе", јер нису успели да се договоре око услова пословања.

МАЛИ: БЕЗ ПОВЛАЧЕЊА

"Телеком Србија" треба да води пословну политику у свом интересу и уз конкурентну утакмицу, не треба да се повлачи, већ треба да се бори за сваког корисника и за свој профит који онда иде у буџет Србије, од чега корист имају грађани. Ако хоћете и тражите од мене да реагујем или коментаришем рат кабловских опаратера, стратегију "Телекома" када купује или зашто купује кабловске оператере како би ојачала своју тржиштну позицију, могу, али не видим сврху - изјавио је министар финансија Синиша Мали.