У "РАТУ" између "Телекома" и "Јунајтед групе" највећи губитник би могла да буде половина грађана Србије, они који неће моћи да гледају Европско првенство у фудбалу, уколико се наша репрезентација квалификује. Наиме, "Јунајтед" је откупио телевизијска права за првенство и оно ће бити доступно само претплатницима СББ, који покрива 48,8 одсто домаћинстава. Иако постоји законски основ да Регулаторно тело за електронске медије, одлучи да се садржај од националног интереса, емитује, тако да буде доступан свим грађанима, РЕМ ову опцију изгледа да не користи.

Иако нам је извршна директорка РЕМ Рајка Галин недавно рекла да не даје изјаве за медије и да за све што нас занима пошаљемо питања на имејл адресу, одговор ни на стара, али ни на данашња питања нисмо добили. У Закону о електронским медијима пише да сви догађаји, који су од јавног интереса морају бити доступни свим корисницима кабловске телевизије. Међутим, РЕМ никада није реаговао на кршење овог прописа. Наша репрезентација у фудбалу и током квалификација је месецима невидљива половини гледалаца, али то институција, која би требало да брине о интересу грађана, не препознаје. А, РЕМ би требало да одлучује о томе и да упућује "продавца" на неког ко, пре свега, има националну фреквенцију.

- То што је РЕМ ћутао када је "Јунајтед група" откупила право квалификација за Европско првенство у фудбалу и само такмичење, треба испитати - сматра наш извор из Министарства информисања. - Јавни интерес је да такве утакмице, у којима се такмичи репрезентација гледа што већи број људи. Сада је тешко било шта исправити, када је реч о ЕП у фудбалу, јер су они то већ купили и нико не може да им одузме то право. Требало је реаговати одмах и предузети нешто да се пренос не дозволи њима, већ националној телевизији.

Прочитајте још - Од "Јунајтед групе" ни један динар за ауторска права: Зашто су повлашћени ТВ канали који раде у Србији, а пријављени су у Луксембургу?

И док је свима јасно да је битка за спортске садржаје најважнија тема у сукобу између "Јунајтед групе" и "Телекома Србије", политичка прича око телевизије Н1 се наставља. И то, углавном, саопштењима.

Тако је, "Јунајтед група" у понедељак нагласила да ни "Телеком", а ни власт у Србији, немају никакво ни законско, ни морално право, да нуде бесплатну дистрибуцију њиховог канала Н1, у тренутку када постоји јавна понуда свим оператерима.

- У сваком тренутку имају могућност да канал Н1 емитују у 800.000 домова прихватањем јавне понуде - наводи "Јунајтед", поводом понуде "Телекома" да бесплатно емитује Н1, док се не постигне договор о цени емитовања. - Програм који праве новинари и уредници Н1, по процени руководства "Телекома", вреди нула динара, а за све остале кабловске телевизије, блиске власти, "Телеком" издваја десетине милиона евра на потпуно нетранспарентан начин, кријући цене од грађана. "Телеком" не жели да за кредибилно и истинито новинарство по којем је познат Н1 плати мање од 50 динара по кориснику, али зато око 50 милиона евра издваја за кабловске телевизије или таблоиде, као што су Коперникус, Пинк, "Курир" и канал једног естрадног певача.

Како се наводи у саопштењу "Јунајтеда", они инсистирају на транспарентном договору, по закону, као и прихватању уговора, који гарантује емитовање програма Н1, у наредне три године, а не само три месеца, до избора. Програми "Јунајтеда" од 17. јануара не емитују се на кабловским операторима у саставу "Телекома", јер није постигнут договор о цени те услуге.

Рајка Галин (РЕМ) Фото Медијацентар

На ово саопштње, реаговала је и компанија "Телеком". Како кажу, власници Н1 телевизије и СББ, су последњи којима треба да се правдају за њихове пословне потезе и договоре са другим компанијама.

- Да сте се ви питали, нас данас не би ни било - јасни су у "Телекому". - Боли вас што имамо раст броја корисника и што нам за тај раст нису неопходни ваши канали. Нервоза коју због тога показујете неће ништа променити. Власници Н1 и СББ, схватите да нисте ни држава, ни регулатор и да не можете ви да уређујете тржиште. Што сте радили дуже од 15 година, диктирајући правила игре и условљавајући све друге учеснике на тржишту. Политика и избори су нешто што ви константно убацујете у контекст овог питања. Ми смо хтели поштен и законит комерцијални договор, и као знак добре воље пунудили вам да док трају преговори емитујемо ваш Н1 канал на свим платформама "Телекома Србије", јер сте тврдили да је од оштег јавног интереса. Ви сте то одбили.

НЕ ДАМО 15 МИЛИОНА ЕВРА ЗА Н1

У "ТЕЛЕКОМУ" истичу да је очигледно да "Јунајтед" нимало не интересује да се канал Н1 додатно види у више од 800.000 домаћинстава, већ је овде реч само о жељи за стицањем вишемилионске зараде.

- Да вам дамо 15 милиона евра за три године за Н1, за нешто, у чему ми не видимо никакав економски интерес, за нас је неприхиватљиво - поручују из "Телекома". За такву уцену сте промашили адресу.