ПОМОЋ Европске уније, кроз ИПАРД програме, српским пољопривредницима, ове године ће достићи вредност од око 57,6 милиона евра. Министарство пољопривреде планира да објави пет позива за 2020. годину. Новац је, између осталог, намењен за развој руралног туризма и то кроз проширење пословања пољопривредних газдинстава.

За развој туризма, пољопривредним газдинствима је намењено око милијарду динара. Тај новац може да се користи за изградњу и унапређење објеката за рурални туризам, набавку опреме, намештаја, реконструкцију и опремање објеката. Како су нам рекли у Министарству пољопривреде, за овај позив још се чека одобрење из Брисела, али би требало да буде одобрено у овој години.

- Један од позива биће за техничку помоћ домаћој администрацији и за то је опредељено више од 53 милиона динара - објаснили су нам у ресорном министарству. - И то је мера ИПАРД која код нас до сада није постојала. Биће још конкурса за набавку трактора, и то у вредности од 620 милиона динара. А онда и за изградњу складишта, стакленика, фарми, подизању и опремању воћњака и винограда. Опредељена средства за ово су око 2,5 милијарде динара.

Винарије, произвођачи сокова, џемова, месаре, млекаре и кланице могу да конкуришу за меру која ће се односити на изградњу и опремање објеката за прераду воћа, меса, мелка, јаја, грожђа и поврћа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Еколошке бриге возача у Србији: Шта власници возила са "еуро 3" мотором морају да знају


Министарство пољопривреде је крајем новембра прошле године расписало трећи јавни позив за ИПАРД бесповратна средства. Он се односи на инвестиције у прераду и маркетинг пољопривредних производа и рибарства. Рок за подношење документације је 24. фебруар. За овај позив намењено је око 46 милиона евра. Ту спадају и набавка опреме, машина и механизације.


Фото Танјуг/Ј.Пап


Право на ИПАРД подстицаје остварују они који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу. То су носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетници, привредна друштва и земљорадничке задруге. ЕУ је за ове подстицаје обезбедила око 75 одсто буџета за ИПАРД и то је око 175 милиона евра, док је 25 одсто из буџета Републике Србије.


КАСНО ПОЧЕЛИ

СРЕДСТВА из ИПАРД програма српским пољопривредницима доступна су од јануара 2018. године. Ово је претприступна помоћ Србији, у области руралног развоја за период од 2014. до 2020. године, коју је наша земља почела касно да користи. Ипак, за две године расписано је и затворено седам јавних позива, у вредности од око 130 милиона евра. Србија на располагању има 175 милиона евра. Новац је намењен јачању конкурентности производње и прераде хране, али и прилагођавању ЕУ стандардима. Највећа заинтересованост била је за тракторе, око 75 одсто.