СТРУЧЊАЦИ предузећа "Застава терво" и Војнотехничког института успешно су завршили тестирање новог војног теренског возила "Застава НТВ". Први примерци популарног српског "хамера" ових дана ће и званично постати део опреме Војске Србије.

Нови "теренац" је успешно и са највишим оценама савладао све препреке на испитној вожњи дугој више десетина хиљада километара. Конструктори, за "Новости", тврде да је возило показало изузетне маневарске способности на захтевним теренима Златибора, Фрушке горе и Делиблатске пешчаре, те да је у многобројним сегментима такозваних динамичких карактеристика показало боље резултате од сличних, конкурентских модела у свету.

Да је реч и о потенцијално добром извозном адуту, како кажу наши саговорници, потврђује и чињеница да су за куповину НТВ већ заинтересовани партнери из земаља северне Африке и са Блиског истока.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Еколошке бриге возача у Србији: Шта власници возила са "еуро 3" мотором морају да знају


Делови и склопови за ово возило, осим мотора, мењача и вешања, произведени су у посебној целини бивше фабрике "Застава камиони", сада погона војне фабрике "Застава терво". Конструктори Војнотехничког института су предвидели и могућност уградње додатне балистичке заштите и постављање бројних конструкција за наоружање, те уградњу оптичко-електронских уређаја.

Српски "хамер" се производи у две варијанте - као комби са продуженом кабином за превоз осам војника и са кратком каросеријом, за транспорт оруђа и материјала тежине до 1,4 тоне.


ПОГОДАН И ЗА ПРЕДУЗЕЋА

"ЗАСТАВА НТВ" се тренутно производи искључиво за Војску Србије, али стручњаци тврде да би у будућности, због показаних теренских карактеристика, ово возило могло да се прилагоди и за потребе јавних предузећа - "Србијашуме", "Скијалишта Србије", "Електропривреде Србије"...