КРИЗУ између оператера "Супернова" и "Јунајтед медије", изазвану неуспехом преговора о наставку сарадње, страни медији су назвали првим српским кабловским ратом. Тај сукоб открио је мноштво детаља о томе колико су наша држава и њене надлежне институције грешиле приликом формирања законског оквира за емитовање кабловских телевизија.

Истражујући односе у овом бизнису, "Новости" су дошле до низа детаља који недвосмислено указују на то да је законски оквир, исто као и поступци државе, ишао једино у корист највеће компаније СББ, која је, као и "Јунајтед медија", део "Јунајтед групе", којој председава бизнисмен Драган Шолак. Стручњаци с којима смо контактирали рекли су нам да ни сам Шолак не би за себе могао боље да напише правила.

Познати редитељ и професор Станко Црнобрња сматра да је сет медијских закона донет 2014. године катастрофалан и да је омогућио садашњи сценарио. Црнобрња тврди да је тадашња власт приликом одлучивања била притиснута страним лобистима. Није све ни у лошим законима, него је Министарство финансија, којим је тада управљао Душан Вујовић, направило договор да компанији "Адрија Лукско", која је сестринска фирма СББ-а, десет година исплаћује субвенције.

Иста компанија је без проблема добила и вишемилионски кредит од државне Комерцијалне банке у вредности од 60 милиона евра. И све би то требало да изгледа нормално и вероватно се не би подизала велика прашина да је приватизован "Телеком Србија" или да није озбиљније ушао у освајање дистрибуције кабловске телевизије.

Захваљујући потцењивачкој понуди "Телекома Аустрија" од 800 милиона евра за 51 одсто "Телекома", ова фирма је остала у државном власништву и донета је одлука да се крене у њен развој. "Телеком Србија група" је купила неколико кабловских оператера од "Радијус вектора", "Коперникуса", формирала бренд "Супернова" и узела велико парче тржишта, на којем са 48,8 одсто доминира СББ. "Супернова" и "Телеком Србија" заједно имају 46 одсто тржишта.

"Рат" је почео фијаском преговора "Супернове" и "Јунајтеда", када није продужен уговор о дистрибуцији 17 канала, Спорт клубова Н1... Наиме, "Супернова" је хтела да на додатне три године продужи уговор који је имао "Радијус вектор" пре него што је ушао у "Телеком Србија групу". Иако је постојала озбиљна намера да се постигне договор, "Јунајтед" је, народски речено, врдао. Захтевао је преоштре санкције за сваки проблем и наплату "пенала" од 18,5 милиона евра. Осим тога, није понудио нове канале Нова С и Нова спорт, а одбио је да гарантује да ће Спорт клубови задржати квалитет садржаја и да се неће догодити сценарио као из комшилука.

У Словенији је "Јунајтед" кажњен са 3,7 милиона евра због кашњења пријаве концентрације, а у БиХ су санкционисани са 250.000 конвертибилних марака због злоупотребе доминантног положаја. Управо у Босни, "Јунајтед" је на Нова спорт пребацио део премијум спортских програма.

Прочитајте и:"Junajted medija" obrće milione evra, a dobija subvencije Srbije: U BiH i Sloveniji novčano kažnjeni

Уместо да се покуша наћи компромис, "Јунајтед" је изашао са јавном понудом да "Телеком" преузме само канал Н1 по цени од 0,4 евра по кориснику. Такву понуду им нико није тражио, па је "Супернова" званично затражила све канале. Међутим, још нема одговора. "Новости" су питале "Јунајтед медију" зашто не нуди цео пакет од 17 њихових канала, али до закључења овог издања одговор није стигао.

Како било, наши грађани су остали без могућности да добију пакете кабловске телевизије у којима би могли да имају све политичке, али и, што је важније, спортске канале. Док траје овај "рат", Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), које би требало да се укључи у ову причу, већ данима громогласно ћути. Ни на једно од питања која смо им послали до данас нису одговорили.

РЕМ МОЖЕ ДА НАТЕРА

ПОЗНАТИ новинар Драгиша Ковачевић је за "Новости" позвао РЕМ да искористи своју могућност и да наложи да се на кабл пусте сви спортски канали који емитују програм у интересу целе државе. Како "Новости" незванично сазнају, РЕМ инсистира једино на томе да РТС и РТВ буду дистрибуисани на целој територији Републике и Покрајине.