Вучић: Против сам НЕРАДНЕ недеље

Е. Б. ТАЛИЈАН

четвртак, 23. 01. 2020. у 20:52

Вучић: Против сам НЕРАДНЕ недеље

Depositphotos

Расправа о увођењу слободног последњег дана викенда за трговце се наставља. Црна Гора и Хрватска усвојиле забрану, али се она није добро показала

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да је против увођења забране рада недељом у малопродајним објектима и да не разуме ту идеју. Вучић је подсетио и да су неке земље, попут Црне Горе и Хрватске, усвојиле забрану и да се та мера није показала добром. Он је указао да Србија треба да искористи то што њена економија брже јача од других у овом тренутку и да сада не застане.

- Немојте да спречавате да се ради недељом, зна се како се плаћа рад тог дана - рекао је Вучић. - Сада, када имамо раст економије треба да га подстичемо, да се хвалимо да радимо више, а не мање. Најбоље да не радимо ништа, а да плате буду велике. Не мислим да је то реално.

Из Привредне коморе Србије, такође, упозоравају да би забрана рада недељом у свим малопродајним објектима, могла да има исте негативне последице као у Црној Гори. Тамо је дошло до отпуштања радника у шопинг-центрима и пада промета.

- Већински став трговаца до сада је био да не треба уводити забране, јер се то решење не би исто одразило на све - каже Жарко Малиновић, секратар Удружења за трговину ПКС. - Усвајање ове одлуке негативно би утицало на малопродају одеће, обуће и намештаја. То су врсте трговине у којима тог дана остварују највеће промете.


Прочитајте и:Predlog stiže za dve sedmice: Da li će zaposleni u trgovinskim lancima imati mesečno dve slobodne nedelje?


Малиновић демантује тврдње синдиката да је у Србији мањак радника у малопродаји толико велики да неће доћи до отпуштања.

- Проблем са недостатком радне снаге постоји у трговини као делатности, али не можете све делове Србије посматрати једнако - истиче саговорник "Новости". - У мањим срединама нема мањка радника и тамо би последица увођења нерадне недеље било смањивање њиховог броја. Другачија је ситуација у Београду и Војводини где постоји хронични недостатак радне снаге, посебно у северној покрајини током сезонских послова у пољопривреди.

Малиновић истиче да ПКС од 2016. разматра ефекте могућег увођења нерадне недеље, а да тренутно ради свеобухватну анализу за коју ће им бити потребно минимум два месеца да би добили ставове свих стејкхолдера у овом процесу.


ТРГОВЦИ ПОДЕЉЕНИ

СЕКРЕТАР Удружења за трговину ПКС Жарко Малиновић истиче да су велике разлике у ставовима привредника.

- Мишљења су веома подељена не само по врстама делатности, већ и унутар истог сегмента трговине - објашњава Малиновић. - Једино сви мали трговци који се баве прехрамбеним производима подржавају иницијативу о нерадној недељи. Неки велики системи који раде у истој делатности закључили су да би то довело до пада њихове продаје.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Marko

24.01.2020. 05:31

U svakom slucaju kada neko radi nedeljom, dobije slobodan dan tokom te nedelje. Niko ne radi 7/7.

Nikoletka

24.01.2020. 06:21

Sta god da se donese neka bude za sve isto kako ne bi doslo do podela.

Maja

24.01.2020. 10:00

Nema razloga da se ne radi nedeljom, ali poslodavci treba u tom slucaju da vise izlaze u susret radnicima kada su u pitanju godisnji odmori i uzimanje slobodnih dana.

Деки

24.01.2020. 10:25

Е мој зеленко. Каже "зна се како се плаћа рад недељом", знаш како се плаћа? Тако што се врши тзв. прерасподела радног времена (што је дефинисано и законом о раду), где се недеља волшебно замени неким другим даном у радној недељи. Робови који раде у трговини и услужним делатностима, једва да имају један слободан дан за Нову годину, Божић, Ускрс, а верујем да би и тада радили, када би газде знале да неће бити осуде јавности.Не би ме чудило да тим данима раде пописе..Ово је у најмању руку нехумано!

samoukiradnik

24.01.2020. 21:22

Apsolutna zabrana rada nedeljom. samo registrovani dragstori od 24 sata mogu raditi, ostali NE