Обнављање авио-линије између Београда и Приштине: Политичари (не)задовољни, економија тражи пут ка нормализацији односа

Златица РАДОВИЋ

четвртак, 23. 01. 2020. у 12:15

Обнављање авио-линије између Београда и Приштине: Политичари (не)задовољни, економија тражи пут ка нормализацији односа

Златица Радовић

Можда је баш то што ниједна страна није у потпуности задовољна добар знак. И то се зове компромис
ВЕСТ о потписивању писма о намерама о обнављању авио-линије између Београда и Приштине истерала је на чистац (душе)брижнике са обе стране. Док у Београду део опозиције прозива власт да је тим потезом признала Косово, приштински медији лармају што се документом крњи "државност" тзв. Косова. Уз то, све виде и као наводни уступак који претходи укидању неразумних такса?!

У Београду су, на пример, турбуленције у главама појединих критичара произвеле и питање зашто на овој линији неће летети "Ер Србија", већ нискотарифни "Јуровингс", који је у власништву немачке "Луфтханзе". Објашњење надлежних је једноставно: нећемо да авиони националне авио-компаније слећу на аеродром који носи име терористе Адема Јашарија, једног од оснивача ОВК. И истина је и да би тражењем дозвола за прелет преко јужне српске покрајине наш авио-превозник признао косовске институције.

Управо то што се на будућој авио-траси неће помињати приштинске установе не годи другој страни. Они тврде да документ из Берлина скрива њихову лажну државност.

А када је реч о "Ер Србији", нема места страху да неће профитирати од ове линије. Јер, очекује се да ће путници који стигну из Приштине у Београд користити и њене летове како би брже стигли до Западне Европе. Директан лет између српске престонице и Тиране већ се добро показао, јер се попуњава велики проценат седишта у авиону који лети за Њујорк.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Авио-веза ће спојити два српска града: Појашњење Београда поводом плана о обнови летa са Приштином

Економија прва тражи пут ка нормализацији односа, за коју се већина на обе стране, бар декларативно, залаже. Јасно је да нема боље нормализације од могућности да најкраћим и најбржим путем људи, пошта и терет стигну од једне до друге тачке.

Можда је баш то што ниједна страна није у потпуности задовољна добар знак. И то се зове компромис.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације