Кинези цртају коридор ка Бегеју: Улажу 600 милиона евра у ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад

З. Р.

23. 01. 2020. у 00:39

Кинези цртају коридор ка Бегеју: Улажу 600 милиона евра у ауто-пут Београд-Зрењанин-Нови Сад

Нови ауто-пут заједнички пројекат Србије и Кине Фото Д. Дозет

Траса у облику ћириличког слова П биће дуга око 110 километара
МИНИСТАРКА грађевинарства Зорана Михајловић потписала је у среду Меморандум о разумевању и изради планске и техничке документације за изградњу ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад, са кинеском компанијом "Чајна Шандонг интернешнал" и најавила да ће документација за тај ауто-пут од око 110 километара бити завршена ове године.

Дужина ауто-пута од петље Борча до крајње тачке на обилазници око Зрењанина биће око 60 километара, а од Зрењанина до Новог Сада око 50 километара. Процењена вредност изгадње обе деонице је око 600 милиона евра.

Реч је о изгадњи ауто-пута у облику ћириличког слова П, које ће чинити већ изграђени ауто-пут Београд - Нови Сад и деонице Борча - Зрењанини и Зрењанин - Нови Сад.

- О овом ауто-путу се много говорило претходних година, ми ћемо најпре уредити планску и техничку документацију за деоницу дугу око 110 километара, а упоредо ћемо са Министарством финансија радити на обезбеђивању финансијских ресурса и потом потписати и комерцијални уговор - рекла је министарка. - Наше две земље имају посебну и више него добру сарадњу, која се пре свега огледа у односима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга. Неколико кинеских компанија ради у Србији и своје послове завршавају на време, у складу са уговореном динамиком.

Михајловићева је уговор потписала са директором компаније "Шандонг" Џанг Ђенчаом, а присуствовала је и амбасадорка НР Kине у Србији Чен Бо.

ЧЕТИРИ ПРОЈЕКТА

ДИРЕКТОР компаније "Шандонг" Џанг Ђенчао је захвалио председнику Србије Александру Вучићу и министарки Михајловић на поверењу и подршци, рекавши да је ово четврти пројекат који ова кинеска компанија реализује у Србији.

- Захваљујући заједничким напорима, предали смо народу Србије висококвалитетан ауто-пут "Милош Велики" на коришћење - рекао је Ђенчао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације