СРБИЈА ће до краја априла увести око 30.000 тона висококвалитетне пшенице, јер овогодишње српско зрно не задовољава високе стандарде домаћих млинара и кондитора. Влада Србије је, на њихов захтев, дозволила увоз пшенице без царине. Како "Новости" сазнају, српски увозници жито ће купити у Мађарској.

Домаће зрно је знатно јефтиније и кошта око 20 динара, док је увозно око 25 динара за килограм. Цену диктира и сам квалитет овогодишње пшенице.

- Фирме које се баве увозом купиће само "оплемењиваче" пшенице, јер су то најквалитетнија зрна која постоје на тржишту - објашњава за "Новости" Бранислав Недимовић, министар пољопривреде. - Наша пшеница тренутно има просечан квалитет и ове године је више од 50 одсто рода опредељено за сточну храну. Биле су кише у априлу и наше зрно није толико добро. Због тога ће се увозна мешати са нашом која је за људску употребу, како би млинари и кондитори добили ону која може да задовољи квалитет.

Министар Недимовић каже да ће српски кондитори и млинари у Мађарској моћи да купе до 30.000 тона пшенице, што је око један одсто од укупне производње у Србији.

Прочитајте и:Nedimović: Dogovoren početak izvoza srpske pšenice u Egipat

- Сточне пшенице има и она ће ићи у извоз, а најквалитетније више нема ни за нас - казао је Недимовић. - Последњи пут одобрен је увоз када је била суша. Сада је велика количина воде "испрала" зрно. Није проблем са несташицом, већ са квалитетом.

Вукосав Саковић, директор Удружења "Жита Србије", не очекује значајан увоз пшенице, управо због њене цене. Млинарска и кондиторска индустрија су, како каже, тражиле увоз, како би се обезбедиле и не би дошле у ситуацију да прекидају производњу.

- То не значи да код нас уопште нема квалитетне пшенице, јер одређену количину домаћи ратари вероватно чувају и чекају бољу цену - објашњава Саковић. - Килограм домаће сада је 20 динара, а током жетве је био 18. Кондиторима је потребно квалитетно жито, јер своје призводе извозе у иностранство и морају да сачувају своју позицију. Одлука Владе важи до 30. априла, како се не би увозило пред жетву. Сигурно је да ће у наредном периоду пшеница поскупети у Србији, али само квалитетна.

ПОСЕЈАЛИ 550.000 ХЕКТАРА

ОВЕ године ратари су посејали пшеницу на 550.000 хектара, што је слично као и прошле године. Према речима Саковића, никада нисмо сејали мање од тога, а највише је било на 650.000 хектара.

- Остаје да чекамо хоће ли овај род бити добар, јер су претходне две године биле изузетно лоше за пшеницу - каже Саковић. - Прошлогодишњи род је био 2,5 милиона тона, од тога је за домаћу потрошњу потребно око 1,2 милиона тона.