ПРОДАВЦИ у малопродајним објектима у Србији ће, највероватније, имати макар две слободне недеље у месецу, прву и последњу, ако не буде могуће да то буде свака, тврде у Асоцијацији слободних и независних синдиката. Очекује се да ће увођење једног од ових модела бити епилог покренуте расправе о забрани рада последњег дана у седмици. У синдикату сматрају да нема опасности да би ова мера могла да доведе до отпуштања радника у трговинама, јер продаваца ионако нема довољно.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић каже ће се на иницијативу Министарства трговине крајем јануара одржати шири скуп на којем би се анализирало евентуално усвајање ове одлуке. Учествоваће и представници синдиката, невладиног сектора, потрошача, добављача, послодаваца, а након тога ће се, како каже, изаћи са конкретнијим предлогом.

- Ми се залажемо за апсолутно укидање радне недеље и велики сам оптимиста, очекујем да ће неки од модела бити усвојен, јер наилазимо на подршку и трговинских ланаца и грађана - наводи Савићева. - Услов је да одлука о забрани не сме да буде селективна, већ мора да се односи на све трговинске ланце. Овим нису обухваћени објекти који морају да буду отворени, као што су апотеке и бензинске пумпе. До сада су два трговинска ланца подржала овај предлог. Огроман је мањак продаваца и за њих би било олакшање да тај дан буде нерадан.

Прочитајте још - "Запослени раде и по 60 сати седмично, а рачуна им се 40. То је робовски рад": Да ли ће заживети иницијатива да се трговинама забрани рад недељом?

Председница АСНС каже да не верује у објављене податке из Црне Горе који се односе на последице увођења нерадне недеље и истиче да нема опасности да би у Србији могло да дође до отпуштања радника, јер трговине имају мањак људи.

- Три месеца је кратко време да би се сагледали ефекти - истиче Савићева. - Мислим да је то пропаганда оних који су се од почетка противили тој иницијативи. Уопште се не бринем да би могло да дође до отпуштања радника у Србији, јер је толики мањак, на хиљаде људи недостаје и великим и малим трговинама.

НЕ ПЛАЋАЈУ ШТО МОРАЈУ

ПЛАТЕ радника у трговини су изузетно ниске, крећу се око 30.000 динара, а од 1. јануара су практично изједначене са минималном зарадом у Србији - каже председница АСНС Ранка Савић. - Велики проблем представља чињеница да послодавци не плаћају прековремене сате радницима, нити рад недељом скупље, већ то третирају као сваки други дан.

ЦРНА ГОРА

ОД увођења забране рада недељом у Црној Гори, пре три месеца, више од 80 радника у шопинг-моловима је добило отказ, а тржни центри су најавили да ће се тај број повећати.

- Закупци су имали пад промета од 18 одсто који се односи на одећу, обућу и аксесоаре - наводе црногорски медији. - Компаније које управљају тржним центрима тражиле су од Удружења послодаваца да покрену оцену уставности Закона о унутрашњој трговини на основу кога је уведена нерадна недеља.