Траже шампиона предузетништва: Од 1. јануара градови и општине почели да се такмиче у томе где ће се отворити више фирми

С. БУЛАТОВИЋ

17. 01. 2020. у 20:45

Траже шампиона предузетништва: Од 1. јануара градови и општине почели да се такмиче у томе где ће се отворити више фирми

Фото Танјуг/С.Миљевић

Држава намерава да стимулише локалне самоуправе да учине још више и да мотивишу становнике да се окушају у бизнису

У СРБИЈИ је током последњих пет година број предузећа и предузетника повећан за 53.000. По стопи рађања бизниса - уделу новооснованих предузећа у укупном броју фирми, која чини 12 одсто, у самом смо врху Европе. Држава, ипак, намерава да стимулише локалне самоуправе да учине још више и да мотивишу становнике да се окушају у бизнису. Од 1. јануара почело је такмичење градова и општина "Шампиони предузетништва 2020", које организују НАЛЕД и Републички секретаријат за јавне политике, и оно ће трајати до последњег дана године.

Победник ће бити она локална самоуправа у којој се, сходно броју становника, отвори највише нових предузећа и предузетничких радњи, али и највише њих искористи пореско ослобађање почетника у пословању. Мисли се на подстицај уведен октобра 2018. по коме почетници у првој години пословања на плату до 37.000 динара не плаћају ни порезе, нити доприносе. Услов је да су у последњих 12 месеци завршили школовање или су шест месеци били на бироу.

- Ајде да будемо светски лидери у предузетништву - поручила је премијерка Ана Брнабић. - Увели смо подстицај за почетнике у пословању, јер држава не жели да од тих људи убира порез. Хоћемо да их подржимо да покушају да направе свој посао. Ако успеју, свима је одлично. Досад је ту меру искористило 750 нових фирми за близу 850 радника. Шта бисмо ми све дали страној фирми за 850 нових радних места? Померили бисмо брда и долине. Зато смо ту меру проширили од 1. марта на иновационе делатности. За њих ће важити у прве три године пословања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Тозу Марковића" меркају три гиганта из ЕУ: Кикиндска фабрика црепова и плочица налази се на путу опоравка


Процене су да је ово стимулисање почетника буџет досад коштало милион и по евра, а прибегло му се највише у Брусу, Медвеђи, Лозници, Крупњу и Трстенику.

- У последњих пет година број фирми и предузетника је повећан за 16 одсто и годину смо завршили са 390.767 регистрованих привредних субјеката - истакла је Станка Пејановић, члан УО НАЛЕД. - Да смо део Европске уније, били бисмо 17. држава по броју активних предузећа и радњи. С друге стране, док три предузетника отворе радњу, два је затворе. Према нашим проценама, чак 17 одсто предузећа, око 65.000, послује "испод радара". Три су кључна разлога за то - високо пореско оптерећење, бирократија и сива економија.


РЕШАВАЛИ ПРЕЧЕ СТВАРИ

РЕФОРМА јавних предузећа, па и избор њихових директора, биће тема након избора, рекла је премијерка Ана Брнабић.

- Реформа јавних предузећа и начин бирања директора тих предузећа путем конкурса није завршен до краја, јер се Влада Србије бавила другим проблемима, међу којима су стечаји предузећа попут "Железаре", РТБ "Бор", ПКБ-а, због којих је буџет крварио - рекла је премијерка. - Могуће да је то била грешка, али решавали смо друге проблеме за које смо тада сматрали да су приоритет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)