Председник најавио лепу вест за најстарије суграђане: Поред швајцарског модела, ПЕНЗИЈЕ ЋЕ РАСТИ и по корективном

Новости Онлине/ Танјуг

17. 01. 2020. у 11:42

Председник најавио лепу вест за најстарије суграђане: Поред швајцарског модела, ПЕНЗИЈЕ ЋЕ РАСТИ и по корективном

Фото Н. Живановић

Вучић је гостујући у петак на ТВ Прва рекао да ће се посебно посветити томе да пензије наставе са растом

Председник Србије Александар Вучић рекао је да пензије неће моћи да се усклађују само по "швајцарском моделу" већ да ће се увести и корективни модел индексације примања за најстарије суграђане.

Вучић је гостујући у петак на ТВ Прва рекао да ће се посебно посветити томе да пензије наставе са растом.

"Оно што ме мучи и где ћу посебно да се посветим, то је како да нам пензије расту. Не може само 'швајцарски модел'... то значи да би пензионери живели боље али не довољно боље. Не може само 'швајцарски модел', мора да буде корективни модел...", напоменуо је Вучић.

Прочитајте још - „Швајцарски модел” у новчаник пензионера доноси 1.315 динара

Посланици Скупштине Србије усвојили су, иначе, почетком децембра прошле године измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању којима је од 1. јануара ове године уводена индексација пензија по такозваној "швајцарској" формули.

"Швајцарски модел" практично значи да ће пензије 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде.

Ипак сам ја сам гори ММФ од ММФ-а

Председник Србије изјавио је да не прихвата измену статуса за вршиоце дужности директора у јавним предузећима, како је предложио ММФ, јер, оцењује, да би ти "распуштени директори" поново од јавних предузећа направили непривлачни приватни сектор.

"Они би да све позапошљавају у јавни сектор и то приватник не би могао да издржи", рекао је он уз опсаку да се наша јавна предузећа не воде као да су приватна фирму, него као да је то Алајбегова слама".

На констатацију новинара да се поједини шале да председник воли в.д. стања, Вучић одговара да он не воли в.д. стања, већ дисциплину.

Упитан да ли то значи да неће усвојити предлог ММФ-а да се укину в.д. стања у јавним предузећима, Вучић каже да ће се тај предлог делимично усвојити.

Прочитајте још - ВУЧИЋ СЕ САСТАО С ДЕЛЕГАЦИЈОМ ММФ-а: Привредни раст ове године 3,5 одсто, следеће 4 одсто

"Ипак сам ја гори ММФ од ММФ-а", рекао је Вучић.

Упркос томе, оценио је да је ММФ урадио добар посао у Србији, да је помогао нашој земљи око контроле буџета, да се не задужује превише и контролисао да има одређени проценат плата и пензија у оквиру БДП-а.

"Ја сам их позвао, молио да дођу и данас су јавне финансије уређене, а јавни дуг спуштен са 79 одсто БДП-а на 50 одсто, док су инвестиције све веће", указао је Вучић.

Истиче и да је незпосленост испод 10 одсто и да ће, каже, наставити да се спушта.

"Ми ћемо имати проблем са недостатком радне снаге", оцењује Вучић.

Он се осврнуо и на систем образовања и казао да се факултет завршава због знања, али да је тржиште рада то које диктира висину плате.

Оцењује да Србија нема лоше школе, али јој је потребно да има много боље приватне школе, а не да те школе буду срамота у нашем друштву.

"Велики Шимон Перес, недавно преминули, ми је рекао: "Александре ако успеш да убедиш раднике у Србији да шест сати раде, а два да уче, да се разумеју у нове технологије, роботику, вештачку интелигенцију и да знају шта доноси 5Г мрежа, али и да убедиш децу да раде два сата дневно и шест да уче, само тако ћете моћи да опстанете на тржишту"", рекао је Вучић.

Апропо тога, каже да Србија "граби крупним корацима напред", а то се може видети, наводи, по изграђеним путевима и пругама, али и по платама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Tanja

17.01.2020. 19:16

Odlicna vest za nase najstarije gradjane, ovo jeste rezultat vredne i odgovorne vlasti.

Hedona

17.01.2020. 20:09

Ovo je zaista lepe vesti za gradi i razvija, ali i poboljšava životni standad građana.Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Penizioner

17.01.2020. 20:11

Trebalo bi u narednoj "korekciji" zakonski odrediti "najnizu garantovanu penziju" koja je sada samo oko 15.000din, da bude bar 1/3 prosečne plate, jer kada se plate računi i lekovi, ostane samo za Gladovanje.

РАДУЛЕ

17.01.2020. 21:15

Најбоље би било да пензије расту по закону макар и по лошем, корективни модел смо преживели и нико не каже када ће претходне корекције бити исправљене, ако не пре избора после сигурно неће.

Rajko

17.01.2020. 22:18

Penzioneri su posteno odradili svoj radni vek i sada zasluzuju da uzivaju u svojim penzionerskim danima i sa svojim penzijama.

Maja

18.01.2020. 07:19

Ovo je vest koja će sve penzionere obradovati, jer su svi oni zaslužili da im penzije budu povećane.

Pedja

18.01.2020. 07:37

Penzioneri zasluzju brzi rast penzija i zato predsednik uvek brine i o nasim najstarijim sugradjanima.

DejanČA

18.01.2020. 09:09

Ovo je veoma lepa vest za naše najstarije sugrađane ovo će im se dosta svideti od prethodnog. Povećanje koje će očekivati po ovom novom modelu je dosta bolje.

Боса Крстић

18.01.2020. 21:28

Нико се не пита када ће нам вратити део пензије коју су нам 4 године умањивали, а зна се да скоро сваки пензионер издржава бар 2 генерације у кући