ЕФЕКТИ квалитетне термоизолације објеката су вишеструки. На тај начин остварује се уштеде енергије и новца више од једне трећине, јер се смањује потрошња енергената. С друге стране, снижава се и емитовање штетних гасова што доприноси заштити животне средине.

Горан Родић, из Грађевинске коморе Србије, каже, за "Новости", да се код нас у становима и кућама губи седам пута више енергије него у Немачкој, јер не примењујемо прописе. Истиче да је важно да сви материјали који се користе за термоизолацију буду антиканцерогени, самогасиви, да не шире пожар, и да је процес полимеризације заустављен како временом не би губили своја термичка својства. Камена вуна је, како оцењује, добар термоизолатор.

Иако наша држава има успешне произвођаче изолације, велики број домаћинстава је још не уграђује.

Генерални директор "Кнауф инсулејшн", из Сурдулице, задужен за земље Балкана, Кипар и Малту, Тихомир Цивкароски, истиче да је камена вуна одличан термоизолациони материјал чијом се уградњом у зидове, плафоне, кровове и подове кућа, зграда и индустријских постројења, смањују губици топлотне енергије, док се у летњем периоду снижавају трошкови за хлађење објеката.

- У зависности од структуре зграде или куће, броја и величине прозора, али и процента изолованости, уштеда на рачунима за грејање и хлађење може да варира између 30 и 45 одсто на годишњем нивоу - каже Цивкароски. - Дебљина изолације веома утиче на висину уштеде, а прорачуни показују да се уштеда линеарно повећава са сваким додатним центиметром изолације, до неких 20 центиметара дебљине.

Камена вуна добија се, како објашњава, топљењем камена кога у природи има у великим количинама. Истиче да је материјал стабилан и трајан колико и сами објекти у које се уграђује. Осим ове, поседује бројне корисне карактеристике које га издвајају од других, попут стиропора и стиродура.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Да ли је могуће да просечна плата до 2025. године достигне 900 евра: Ако је могла Румунија, моћи ће и Србија


- То је пре свега негоривост, јер спречава ширење пожара, не стварају се токсични гасови који су и најчешћи узрок несрећних случајева услед гушења - закључује наш саговорник.

Истраживања рађена у Немачкој су, како истиче, показала да, уколико су зидови и поткровље адекватно изоловани каменом вуном, током лета није потребно укључивати клима-уређај ради хлађења просторија.

Ништа мање важна је и замена столарије. Уместо класичне дрвене у моди су ПВЦ и алуминијумски прозори и врата, који спречавају губитке топлоте. Тачну рачуницу колика је уштеда приликом замене столарије, тешко је израчунати, јер у овом сегменту је широк квалитет и детаљи зависе од квалитета материјала.


СМАЊУЈЕ ЗАГАЂЕЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ДРАГАНА Корица, председница организације Савет зелене градње Србије, каже, за "Новости", да термоизолацијом смањујемо енергију која је потребна за грејање, а тиме и загађење.

- Даљинско грејање из термоелектрана које користе угаљ и гас лоше утиче на животну средину, јер су ови енергенти емитери угљен-диоксида - објашњава Корица. - Када су у питању материјали за термоизолацију, има разних. Препорука је да су биоразградиви и рециклабилни, што значи да могу да буду поново употребљени.