Председник Србије Александар Вучић обишао је данас фабрику Меи Та Еуропе у Баричу код Обреновца, где је присуствовао обуци за новозапослене, као и предавању за ученике обреновачке Техничке школе, која се организује у тој компанији.

Вучић је обишао ливницу и погон за машинску обраду после чега је разговарао са ученицима Техничке школе из Обреновца.

Њима је пренео да му је један од највећих светских лидера, Шимон Перез, једном у разговору рекао да ће будућност имати само они у чијим земљама радници буду учили, а ученици буду радили, јер другачије неће моћи да издрже тржиште и конкуренцију, и неће моћи да опстану.

"Посебно сам срећан због могућности да се бавимо дуалним образовањем и пород безброј отпора. Срећан сам што постоји овако јака и моћна фабрика у Обреновцу", поручио је Вучић.

Додао је да је задивљен и оним што је видео у фабричкој ливници и погону за машинску обраду, јер је, каже, потребно да имамо обучене раднике, младе који могу да напредују.

"Не може се без тешког рада до доброг живота. А, моја молба је да будете посвећени и да ангазманом и радом све штио су у вас улагали, вратите родитељима и земљи. А, ми као држава помажемо колико можемо", рекао је Вучић.

Компанија Меи Та Еуропе се бави производњом аутомобилских делова, делова мотора и општих индустријских делова.

Прва фабрика у Баричу код Обреновца отворена је у априлу 2017.године, а друга у јуну прошле године.

Меи Та је укупно у две фабрике у Обреновцу уложила 150 милиона евра, а запошљава 3.050 људи. Постоји потреба за новим запосленима и зато константно организују обуке за нове раднике.

Фабирка има сарадњу са општинама Обрановац, Лазаревац, Лајковац, Ваљево...

Вучић је фабрику посетио у пратњи председника Меи Та групе Бен Чена, амбасадорке Кине у Србији Чен Бо, председника општине Обреновац Мирослава Чучковића и министра просвете Младена Шарчевића, градоначелника Београда Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића.

ВУЧИЋ: СВИ СУ БИЛИ У НЕВЕРИЦИ, А ДАНАС ОВДЕ РАДИ 3.000 ЉУДИ

Председник Србије Александар Вучић данас је, током посете кинеској фабрици Меи Та у Обреновцу, подсетио да су људи, пре пет година, када се почињало са том инвестциијом, били у неверици, а данас у тој фабрици ради 3.000 људе.


"Нападали су ме новинари једне тв куће да у уговору пише да ће бити 700 радника, а да сам ја рекао 1.500. А данас их је не 1.500. већ 3.000 радника. Данас је 3.046 радника у делу где 50 година није било ниједне фабрике", подвукао је Вучић.

Он је подсетио да се много чекало на аутопут кроз Обреновац, да су селима људима чекали на канализацију, а да је више од 250 милиона евра уложено у обнову те општине после поплава из 2014. године.

"Да сутра не будем ништа, ко год да уђе у ову фабрику - знаће да смо је ми изградили, са кинеском браћом", рекао је Вучић.

Он је захвалио и кинеском председнику Си Ђинпингу на односу према Србији и порчуо кинеским партнерима да ћемо Сија дочекати онако како га ниједна земља на свету није дочекала.

Посебно је, каже, срећан што у фабрици Меи Та раде и људи из Лазаревца, Уб, Лајковца, Ваљева, са Чукарице и других места, а не само из Обреновца, јер су препознали прилику.

"Нама су потребни добри, вредни радници, који су прошли обуке које се овде огранизују, а они ће бити и најплаћенији у будућности. Само рад доноси резултате, а ко мисли да ће с неба нешто да падне и да је држава ћуп из ког може да се вади - то не постоји", рекао је Вучић.