ВЕЛИКА ПРЕВАРА са пластичним кесама: Нови пропис не штити животну средину, али зато извлачи паре из ВАШЕГ ЏЕПА

Ј. Субин

11. 01. 2020. у 11:35

ВЕЛИКА ПРЕВАРА са пластичним кесама: Нови пропис не штити животну средину, али зато извлачи паре из ВАШЕГ ЏЕПА

Фото Катарина Михајловић

Позитивне ефекте забране употребе пластичних врећа у Београду највише осетили произвођачи и маркети

КЕСЕ које се од 1. јануара продају у београдским радњама нису биоразградиве, како се тврди, а осим што представљају трошак за потрошаче, слабо користе сврси због које су уведене - заштити животне средине. Стручњаци упозоравају да до наших купаца нису ни стигле праве биоразградиве кесе, које се производе од кукуруза и скроба. То нам је потврдио и Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине. Он каже да је погрешно протумачено да је нова амбалажа биоразградива.

Држава је, ипак, одлучила да помогне произвођачима који праве нову врсту кеса, иако стручњаци тврде да оне нису коначно решење за заштиту животне средине.

- До новог закона о накнадама, произвођачи су имали бенефиције да ако производе кесе са адитивима, плаћају мању накнаду и до 10 пута, а сада су те компаније ослобођене плаћања тог намета - казао је Радовић за "Новости".

Чини се да ће од нове одлуке највише профитирати произвођачи кеса и трговци, а све преко леђа грађана и на штету природе. Стручњаци упозоравају да чак и градски челници вероватно погрешно користе термин "биоразградив". Да биоразградиве кесе не постоје у Србији, сматра и професорка др Бранка Пилић са Катедре за инжењерство материјала на Технолошком факултету Унверзитета у Новом Саду.

Прочитајте и: Od 1.januara zabranjene plastične kese: Znate li koliko će vas koštati papirne?

- Биоразградива кеса, која се налази на неким тржиштима, направљена је од природних полимера, који су по својим својствима биоразградиви - истиче професорка. - Њих до природних гасова разлажу микроорганизми. Кесе које сада купујемо су добијене од класичних пластичних материјала, који настају од нафте. У неке је само додат адитив, који треба да симулира биоразградњу. Кеса која има адитиве пре ће се распарчати на микропластику и ти микроделови остаће у земљишту и тако ући у водоток. То, такође, чини велико загађење. Такве кесе, пластичне и са адитивима, распадају се хемијским путем, а не уз помоћ микроорганизама, као што се уништавају биоразградиве. Ону што је направљена од полиетилена не могу да нападну микроорганизми, ни под каквим условима, што је суштина биоразградивости.

Како објашњава др Пилић, кесе са адитивима су штетније од обичних, јер се брже разграђују у опасну пластику и не можемо то да контролишемо, јер не може заједно да се рециклира са оном која нема адитив у себи.

- И кесе са адитивима, које ми уводимо, забрањују се у Европи - истиче наша саговорница. - Оне се по нашем правилнику третирају као биоразградиве иако нису. У Европи се тај стандард оспорава и то показују најновија истраживања из маја 2019. године, која су стигла и до Парламента ЕУ. Чак и у земљама у региону, где се користе, не сме да стоји ознака да су биоразградиве. Наше фабрике за израду пластичних кеса морале су да додају тај адитив, како би добиле бенефиције од државе. Плаћају таксу на увоз полиетилена 1.500 динара по тони, а ако нису са адитивима 20.000 динара. На крају, све кесе, да би се ефикасно уклониле, морају да стигну до фабрика за рециклажу, а не да се налазе на депонијама и по улици. Све се мора разграђивати под контролисаним условима у фабрикама.

РЕШЕЊЕ СУ КУКУРУЗ И СКРОБ

ПРОФЕСОРКА Пилић сматра да би увођење кукурузних и скробних кеса једино имало смисла.

- Те кесе су доста скупље, наши произвођачи би морали да набаве нове машине, што није једноставно, али је изводљиво - сматра професорка. - Овде је од изузетне важности да потрошачи буду правилно информисани, јер је тренутна ситуација некако збуњујућа за грађане. Биоразградивост је својствена одређеним пластичним материјалима и није потребно додавати никакве адитиве да би се разградили.

РАЗЛИКЕ МИНИМАЛНЕ

НАВОДНЕ биоразградиве кесе, у трговинама, од Нове године, коштају у просеку око 10 динара. Личе на оне обичне, осим што су у неким радњама мало "дебље". Свакако, ни приближне правим, биоразградивим кесама, које се добијају од кукуруза и скроба. То се види и наоко. Од њихове специфичне боје, па до мириса. Нико од надлежних у ресорном министарству није могао да нам објасни због чега на кесама које нису биоразградиве стоји ова ознака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

зоран

11.01.2020. 11:55

Код нас се лако решавају еколошки проблеми. Само слажеш да јесте нешто што није.

Bilosta

11.01.2020. 17:43

@zaliv.net - Ni to nije dobro rešenje kad znamo da se papir dobija sečom drveća.

zaliv.net

13.01.2020. 12:35

@zaliv.net - @Bilosta, da dobija se ali od recikliranog papira pa i direktno od sece drveca koga je bilo i bice. Postoji brzorastuce drvece koje mogu ljudi da sade i da prodaju jer je srpsko selo pusto....samo papir i platnene vrece jer se to razlaze normalno u prirodi i ne zagadjuje okolinu. Vi apsolutno "zeleni" niste isto tako dobra stvar za drustvo osim sto cmizdrite i histerisete zapravo nista dobro ne cinite.

NIG

11.01.2020. 12:46

Naucno je dokazano da kese ne predstavljaju tako veliki problem, kao na primer plasticne flase. Kesa je tanka i na deboniji se lako usitni na male komade koji kasnije sagore. Mnogo veci problem od samih kesa je ono sto se baca u kesama. Bilo je najjednostavnije ukinuti kese i to je kao uradjeno sa ovim tzv. biorazgradivim koje kostaju 10 dinara, a trgovci su lako uvideli da od prodaje tih kesa mogu da zarade dovoljno da im ostane za plate radnicima. Klasicna prevara.

Немања

11.01.2020. 12:57

Обавезна цена кесе од 50 динара је једини лек. За два дана се људи научр на цегер. Ко жели да буде господин, нека је плати.

Vito

11.01.2020. 16:51

@Немања - Nismo mi Nemacka pa da donosimo korisna pravila... ovo je nas trenutni vrhunac, gde je narod da se pobuni za vazduh ako ne za kese? Gleda farmu na televiziju

Никола

11.01.2020. 12:59

Да ли су градске власти обавештене о овој превари?

Srbija

11.01.2020. 13:11

Mene već koštalo. Pukla papirna kesa, razbila se 2 ajvara od 900 dinara, samo sto sam podigao kesu, a nije bila pretovarena. Nisu hteli da plate, pa sam 2 jogurta iz druge kese prosuo po rafovima.

Care

11.01.2020. 16:47

@Srbija - Znao sam da nasi i dalje ne prave papirne kese kako treba. Nek si prosuo a jogurt a mogao si i da dodjes u agenciju za zatitu potrosaca gde bi ti oni objasnili kako da ti brzo vrate novac i za ajvar i za kese...advokat tuzba i da vidis

Boba

12.01.2020. 12:33

@Srbija - Nisi umeo sa sobom ponijeti neki ceger?! Za prosipanje jogurta te treba kazniti. Neće čistiti EU nadležni nego slabo plaćeni u prodavnici koji za tvoj bes moraju i nedeljom raditi. Kupi jednu trajnu kesu koju možeš godinama koristiti, ali očigledno je teško svaki put je ponijeti sa sobom.

Slave

11.01.2020. 13:28

Nama Srbima je bas tesko udovoljiti...zale se na vazduh, a greju se na ugalj i vozi dizelasa 20 godina starog...

diši vazduh a ne da ga vidiš

11.01.2020. 18:14

@Slave - branite pljacku ne radi se o zadovaljavanju srba nego pljacki koja nastavlja sa zagađenjem cene kesa su podigli a nisu ekološke zar nisu vec uveli pre godinu dve bio razgradive kese I podigli cene artiklima zbog njih a sada opet neke bio razgradive a cena im od sedam do deset dinara da sada vidimo da ni one nisu bio razgradive sada treba da ocekujemo opet poskupljenje svih artikala da bi kao opet uveli bio razgradive idu izbori pa ttrreba para za kupovinu glasova pa sve izmišljaju nove nacine

Standard

11.01.2020. 13:44

Mi potrošimo 300, a Nemci 250 kesa godišnje. Standard bato! Pa vi sad idite u Evropu da radite!

DEMOKRATSKI K.A.P.I.T.A.L.I.S.T.A. - EU!

11.01.2020. 14:10

Hahahhahahahaha, pa šta ima veze, to je sića!! Naviknite se, svi moramo!!

Kalimero

11.01.2020. 14:11

Ako vec placamo onda da placamo kese bez naziva prodavnice ili trgovinskog lanca. Jer ako nosimo njihovu reklamu na kesi, onda oni nama treba da plate ili makar da daju kesu bez nadoknade.

Nenad

11.01.2020. 14:42

Meni nije jasno zasto ispred svakog marketa ne postoje mini prese za pvc glase, za karton i staklo i nije mi jasno zasto npr grad Beograd ne obaveze sve ugostitelje da razvrstavaju otpad i da im odbiju npr tu zaradu od toga od rezija, poreza itd. Svako bi to zeleo da radi ne vidim sta je problem?

Valentino

11.01.2020. 15:12

@Nenad - U Užicu su pre 10-ak godina postavili kontejnere za papir, metal,staklo, plastiku. Nisu ostali u "životu" ni 7 dana, jer su pojedini "GRAĐANI" sa neohlađenim pepelom i klinci iz zabave zapalili.

Bre

11.01.2020. 14:45

Tzv biorazgradiva kesa košta 10 dinara!?To je pljačka. Za te pare trgovci od proizvođača kupuju mnooogo kesa umesto jedne. Cena jedne kese u proizvodnji ne postoji, besmisleno je mala.

Boba

12.01.2020. 12:40

@ Bre - Zašto je moraš kupiti? Kupi jednu trajnu korpu ili kesu koju imaš godinama i nosi svaki put kad pođeš u kupovinu! Tako se radi na Zapadu.

Срба

11.01.2020. 16:49

И пре смо носили цегере, торбе, корпе, мрежице у самопослуге, маркете, на пијаце. У чему нам је одједном проблем???

Ne dam 10 dinara

12.01.2020. 12:59

Platnena kesa i rešili ste problem. Srećan sam što ih konačno koristim. Do sad su ležale u ormaru.