Трећина живота до новог стана, за 12 година цена новоградње скочила 100 одсто: Некретнине у Србији све скупље, а у њих се ипак исплати улагати

С. БУЛАТОВИЋ

10. 01. 2020. у 18:00

Трећина живота до новог стана, за 12 година цена новоградње скочила 100 одсто: Некретнине у Србији све скупље, а у њих се ипак исплати улагати

Фото Д.Дозет

Током последњих деценију и по, у 12 година је забележен константан раст цена. Потребно 17,8 година рада или 24 уз минималне трошкове

НЕКРЕТНИНЕ се у Србији, а нарочито у Београду - не дају. Њихове цене, 15 година уназад, уз изузетак од свега три године, стабилно расту. У односу на 2007. годину вредност квадрата новоградње је дуплирана, иако су у истом периоду трошкови живота порасли за 72,6 одсто. Поједини економисти се питају нису ли наше некретнине у ценовном "балону".

Када би човек могао буквално целу просечну плату да даје само за куповину стана, требало би да ради 17,8 година. Тако је израчунала статистика на крају 2018. године. Најбоље би прошао 2013. године, јер је у том тренутку однос просечне цене новоизграђеног стана и просечне плате био такав да је за некретнину од 60 квадрата грађанин Србије морао мукотрпно да ради 14,4 године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Како "ушминкати" стан за продају

- Иако опште прихваћен, овај индекс подразумева изостанак осталих трошкова у оствареној заради, односно издатак искључиво за некретнину - објашњава Александар Радивојевић, економиста Фондације за развој економске науке Економског факултета у Београду. - Овако дефинисан индекс користи се за упоређивање различитих држава и градова, као и за упоређивање вредности са онима оствареним током "балона" на тржишту некретнина, а како би указали на могуће ризике.

Радивојевић напомиње да овај индекс не указује на стварно време потребно да се реши стамбено питање. Код коригованог индекса, када се остварена зарада умањи за износ трошкова живота који особу доводи изнад линије сиромаштва, број година расте. У 2018. години је било потребно нешто мање од 24 године на линији апсолутног сиромаштва да би се обезбедио стан. То је трећина очекиваног трајања живота.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дијаспора воли луксуз, млади нове некретнине: Шта стручњаци предвиђају, да ли ће догодине бити заустављен раст цена квадрата?

- Исплати се улагати у куповину стана, што због издавања, што због пораста вредности. Број година потребних да се цена купљеног стана отплати приходима од рентирања, мања је у Београду у односу на велики број значајних светских градова - објашњава Радивојевић.

Током последњих деценију и по, у 12 година је забележен раст цена некретнина у Србији. У чак шест година је забележен раст већи од десет одсто. Пад цене забележен је само у три године и то по стопама од само три, четири и шест одсто.

Фото Н.Фифић

Анализа показује да нема разлога да очекујемо да ће у будућности доћи до пада цена квадрата у престоници. Тржиште некретнина у Београду има способност прилагођавања смањивању цена смањивањем понуде.

- Чињеница је да висока понуда може довести до одређеног пада цена, након чега следи и пад понуде - додаје Радивојевић. - Додатно, политика Европске централне банке у наредном периоду ће наставити да фаворизује кредитну активност ниским каматним стопама, како би одговорила на успоравање раста европских привреда. То ће значити одржавање повољних услова на тржишту стамбених кредита у Србији. Београд се све јаче позиционира као регионални центар Западног Балкана, што утиче и на пораст куповине станова као инвестиције и на пораст тражње из иностранства. Сходно томе, иако је цена некретнина у Србији, а посебно у Београду, прецењена из угла грађана, велики број фактора на тржишту указује да до значајног пада цена у непосредној будућности неће доћи.


НОВОГРАДЊA

ПРЕМА подацима Републичког геодетског завода, добијених из купопродајних уговора, у првој половини прошле године цена квадрата новоградње у Београду је била од 1.342 до 7.918 евра по квадрату, колико је коштала у "Београду на води". Просек за ову локацију је 3.102 евра по квадрату. Новоградња у Чајетини је 1.020, а на Копаонику 1.055 евра у просеку. Најповољнији нови квадрати су у Лозници, у просеку 652 евра, а само евро скупљи у Лесковцу. Просек у Новом Саду је 1.132, у Крагујевцу 969 евра, Ужицу 894 евра, Зрењанину 841 евро.


ХРВАТИ СЕ НАЈБРЖЕ СКУЋЕ

ГРАЂАНИН Хрватске за нових 60 квадрата треба да ради 9,5 година, у Северној Македонији и Босни и Херцеговини - 9,9 година, а у Црној Гори 11 година. Хрватска бележи најбољи резултат према вредности индекса и поред тога што је просечна вредност некретнине највећа међу посматраним земљама, услед чињенице да је просечна нето зарада знатно већа у односу на остале посматране земље. У односу на остале посматране земље превасходно је цена некретнина у Србији разлог за овако високу вредност индекса, јер су зараде у Србији сличне зарадама у овим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

bane

11.01.2020. 17:13

Sve vise mi se svidaju ovakvi tekstovi srecom vec sam na normalnom mestu zalim samo ljude vec 8 godina slusaju isto,a procice i decenije sa slicnim tekstovima