Руски и турски председници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган састали су се данас у Истанбулу и пустили у рад гасовод "Турски ток".

Гасовод дуг 930 километара који иде по дну Црног мора оперативан је од данас после церемоније којој су присуствовала два лидера.

Прочитајте још: Вучић стигао у Истанбул на отварање Турског тока

Руски министар енергетике Александар Новак рекао је да пуштање у рад "највећег грађевинског пројекта у новијој историји" представља историјски дан за развој енергетике у свету

Лидери две земље су раније разговарала на тет-а-тет састанку, уз присуство преводиоца, а састанак је затворен за медије, јавио је Тасс.

ИСТОРИЈСКИ ЗНАЧАЈ ТУРСКОГ ТОКА, ЗАХВАЛНОСТ ВУЧИЋУ И БОРИСОВУ


Председник Турске Реџеп Таип Ердоан рекао је данас да је гасовод "Турски ток" пројекат од историјског значаја за ту земљу као и цео регион и захвалио се председнику Србије Александру Вучићу и премијеру Бугарске Бојку Борисову на учешћу у реализацији овог пројекта.

Ердоан је на свечаној церемонији пуштања у рад деонице гасовода "Турски ток" у Истанбулу посебно истакао значај председника Русије Владимира Путина за кога је рекао да је "главни архитекта" који стоји иза пројекта изградње "Турског тока".

Турски председник је истакао чињеницу да ће више од 31 милијарду кубних метара гаса пролазити испод Црног Мора од Русије до Турске без посредника те да ће милиони домова у 81 провинцији у тој земљи бити сигурније снабдевани гасом.

Турска је од Русије у протекле три деценије добијала око 400 милијарди кубних метара гаса као највећег снабдевача плавим енергентом турског тржишта.

Европске земље, као и државе у окружењу Турске али и на западном Балкану показују велики инетерес за овај пројекат, наводи председник Турске и подсећа на недавно пуштен трансанадолијски гасовод "Танап" који обезбеђује енергетску сигурност за грађане Турске са 16 милијарди кубних метара гаса.

У плану је да се тај обим испоруке повећа на 24 милијарде кубика гаса.

Турска, каже, обавља истраживања и бушења на земљи и у мору а план ове државе је да постане гасно чвориште тог дела света.

Ердоан је поручио да ниједан пројекат који искључује Турску у истраживању, осврнувши се на истраживања у делу Медитерана, не може бити успешан без учешћа те земље.


AP Lefteris PitarakisТурски председник је говорећи о тензијама у региону, а везано за стање у Ирану и Ираку, поручио да је жеља Турске да цео регион постане стабилан и да пројекти попут Турског тока томе могу допринети.

Говорећи о сарадњи са Русијом, рекао је да очекује да међусобна економска сарадња може да досегне у наредном периоду цифру од 100 милијарди долара, да она протеклих година убрзано расте, што се како је рекао види у броју туриста из Русије али и улагањима Турских грађевинских компанија у Русију.


ПУТИН: ТУРСКИ ТОК ПРИМЕР САРАДЊЕ, ЗА ДОБРОБИТ ЦЕЛЕ ЕВРОПЕ


Сарадња Русије и Турске на пројекту Турски ток, који је данас пуштен у рад, добар је пример сарадње две земље у сложеним међународним односима и тај пројекат је значајан не само за те две земље, већ и за грађане целе Европе, поручио је председник Русије Владимир Путин.

Путин је на свечаности поводом пуштања у рад деонице гасовода Турски ток у Истанбулу, којој присуствује и председник Србије Александар Вучић, рекао да је то веома значајан догађај за земље југоисточне Европе, као и целу Европу.

Председник Русије истиче да имплементација пројекта гасовода и других пројеката представља доказ да стратешког партнерство са Турском даје веома добре резултате.

Напоменуо је да се сарадња две земље одвија у веома компликованој и тешкој ситауцији и да је, ипак, пројекат руског гаса за Турску реализован.

Он је подсетио да постоји и Плави гасовод, али да сада руски гас иде за Турску и друге кориснике новом рутом и истакао да је пројекат Турски ток био веома захтеван за извођаче пошто иде испод Црног мора.

Гас иде од Западног Сибира, затим до Турске, па балканских земаља, међу којима је и Србија, напоменуо је Путин.

"То ће бити значајно само за турску економију већ ће допринети и развоју многих еврпских земаља", нагласио је Путин и додао да ће нови гасовод допринети сигурном снабдевању гаса за целу Европе, али и већој ефикасности у транспорту гаса, уз поштовање еколошких стандарда.


AP Lefteris Pitarakis


Путин је захвалио Гаспромовим инжењерима и свима који су у том пројекту учествовали из других компанија, јер су показали велики профеисонализам и посвећеност, што је допринело да се на време заврши тај пројекат.

Захвалио је и председнику Турске Ердогану што је дао подршку том пројекту и што је Турска на време обезбедила све неопходне дозволе за градњу.

Путин је у закључку истакао да су Русија и Турска у ово тешко време са "озбиљним тенденцијама" показале сасвима другачији пример - сарадње, за добро грађана две земље, као и људи у целој Европи.