У шлеперу багремовог меда из Србије који је извезен у Норвешку пронађен је забрањени антибиотик па ће мед бити враћен извознику, који ће претрпети штету од око 100.000 евра, објавио је Савез пчеларских организација Србије (СПОС).

У меду је утврђено присуство 0,98 микрограма метронидазола по килограму, објавио је СПОС, позивајући се на резултате објављене на порталу Европске комисије РАСФФ.

СПОС је оценио да тако мала количина никоме не може нашкодити, осим пчеларима који неће извести мед.

- Један шлепер од дведесетак тона чини мед више пчелара, те мед тог несавесног припадника пчеларске заједнице чини само мали део укупне количине, што значи да је у његовом меду присутна много већа количина метронидазола - костатује СПОС.

СПОС најављује да ће појачати борбу против несавесних пчелара који користе забрањена средства у пчеларству и да никоме неће дозволити да даље прља углед српског меда стечен тешком муком и одговорним радом.
- Надамо се да ће име таквог ''пчелара'' бити откривено од стране фирме извозника и објављено, јер пчелари који користе забрањена средства морају бити изопштени из наше пчеларске заједнице - нека каљају своје име, наше неће - поручио је СПОС.