Опстанак пчела у Србији угрожен: Удружења траже да се забрани прскање комараца

Ј. Субин

28. 12. 2019. у 17:00

Опстанак пчела у Србији угрожен: Удружења траже да се забрани прскање комараца

Фото: Танјуг/З.Жестић

Стручњаци: Није могуће укинути третирање инсеката

САВЕЗ пчеларских организација Србије и НАЛЕД покренули су онлајн петицију за све грађане који желе да подрже борбу за очување пчела. Како се наводи у захтеву, опстанак пчела у Србији је угрожен, јер део општина и градова третира комарце и крпеље из ваздуха, што захтева већу употребу пестицида. С друге стране, стручњаци тврде да је нереално да се забрани запрашивање комараца, јер би тиме било угрожено здравље становништва.

Како је изјавио Родољуб Живадиновић, председник СПОС, они желе да спрече да пчеле постану угрожена врста. Уз то, упозорава да постоје градови у којима је забележено третирање комараца из ваздуха и до 20 пута годишње. Живадиновић тврди да чак и у новембру, када комараца нема, поједине локалне самоуправе то раде и то само да би потрошили набављене количине пестицида.

- Међу потписницима декларације нашло се 20 војвођанских градова и општина - казао је Живадиновић. - Свима ћемо слати предлоге за боље координисање активности са пољопривредницима. У изради је и мапа општина које су одустале од третирања комараца и крпеља из ваздуха.

Прочитајте још - УГИНУЋЕ ВИШЕ ОД 80 МИЛИОНА ПЧЕЛА У КИКИНДИ: Прскали биље, истребили пчеле

Ипак, др Марија Згомба, професор фитофармације на Пољопривредном факултету у Новом Саду, објашњава да постоји законска регулатива која јасно објашњава како се третирају комарци и крпељи из ваздуха. Она напомиње да прскање мора најавити најмање 48 сати раније, како би се оставило време да пчелари реагују и склоне и затворе пчеле у кошнице.

- Сви који су укључени у запрашивање комараца су дужни да обавесте пчеларе, а то се највише односи на локалне самоуправе, јер су оне наручиоци посла - објашњава проф. др Згомба. - Када би то све било у реду, не би долазило до ових проблема, којих има све више и више. Угинуће пчела због прскања је последица неадекватног обавештавања. Јер, сигурно је да због јавног здравља и потенцијалних болести, које могу да се пренесу крпељима и комарцима, није могуће забранити прскање из ваздуха. Нарочито што су нове, инванзивне врсте, највећи преносиоци патогена, којих није раније било на овим просторима.

ПЕСТИЦИДИ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ

КАКО проф. др Згомба наглашава, услов свих услова је обавештавање, али не само у локалним листовима и на радио-станицама, које нико и не слуша, већ да велики медији буду ти који ће се укључити у овај посао. Уз то, потребно је и да удружења пчелара буду обавештена, како би даље пренели својим члановима. Свакако, за пчеларе и пчеле још већи проблем су пољопривредници и неадекватно и неконтролисано третирање биљака опасним пестицидима и инсектицидима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

neko iz mase

28.12.2019. 17:21

Pa ne prskaju ih ni ovako kad treba, veći je tu problem prskanje voćnjaka al opet ako ne poprskam na vreme šljivina osa i gamad će uništiti sav rod. Prskanje komaraca se uvek najavi tako da imaju priliku da zatvore pčele tih sat do dva. Tu verovatno postoji neki drugi problem jer 80-tih godina se prskalo avionima pa je opet pčela bilo u izobilju.

sale

28.12.2019. 17:23

kaliko ja znam ima bioloska sredstva za prskanje komaraca!?. znam da to ima u nemackoj.

Zuzu

28.12.2019. 17:53

Istrebili smo ih skoro. Jescemo GMO dok ne pobuljavimo. Nije med za štetočine.

mika

28.12.2019. 18:28

Nisu VOĆARI krivi za primenu pesticida, već FARMACEUTSKA MAFIJA i to na svetskom nivou. Pitanja ima mnogo ali ja bih jedno... Pre 20god dva do tri puta su se prskala stabla voća, a koliko puta danas. I ne postoji taj koji će mi reći da su srestva pre 20 god bila karcogena a danas se prska od 12 do 20 puta i ova navodno nisu štetna. Ljudi su bili zdraviji i jeli zdraviju hranu