ОБРЕНОВАЦ - Деоница аутопута "Милош Велики" Сурчин - Обреновца дуга 17,6 километара отворена је данас у присуству председника Србије Александра Вучића, чиме је комплетиран аутопут од Београда до Чачка у дужини од 120 километара.


Завршетком и тог дела аутопута "Милош Велики" од Београда до Чачка ће моћи да се стигне за око сат времена.


Вучић је обилазећи нови аутопут и велики мост код Обреновца на Сави и Колубари, у разговору са представницима кинеске компаније C C C C, која је ангажована и на градњи деонице од Прељине до Пожеге, добио обећање директора Џанг Сјаојуена да ће тај аутопут бити завршен до краја 2021. године.


Председник је рекао да ће грађани за тачно две године ићи аутопутем од Београда до Пожеге и да се грађани више неће мучити вожњом кроз Овчарско-кабларску клисуру.


Вучић је истакао да ће Чачак и околна места "процветати" и у шали рекао директору Путева Србије Зорану Дробњаку - "то си ти Дробњак све намештао за Чачак".


Казао је, такође, да ће 28. децембра бити представљен план за развој који неће бити само списак лепих жеља.


"То ће бити план са веома снажном реформском агендом за раст од шест и више одсто до 2025. године. Желимо да будемо први у Европи по стопи привредног раста".


Вучић се осврнуо и на то што су поједини,како каже, говорили да је све што он прича само фатаморгана и позвао их да сада дођу на аутопут и сами се увере да ли је у питању фатаморгана.

Фото: З. Јовановић


Како је рекао, Кинези су стекли огроман кредит код нас, јер прихватају оно што других неће, а склањају се када се неки други туку, када мисле да у питању лака зарада.


Вучић је казао да ће тај аутопут до Пожеге бити, како он каже, велика ствар, у јер ће се завршити таман у време када њему истиче мандат.


"Могу онда поносно да одем", додао је председник Србије.


Председника Србије је на месту отварања аутопута дочекао велики број грађана, а отварању присуствују и премијерка Ана Бранбић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, министарка грађевинарства Зорана Михајловић, амбасадорка Кине Чен Бо.

Фото: З. Јовановић
Председник је и на званичном инстаграм профилу "БудућностСрбијеав" честитао грађанима Србије отварање деонице Сурчин - Обреновац и захвалио радницима који су били ангажовани на изградњи тог пута.

Фото: З. Јовановић


"Хвала вредним радницима, који су урадили велики посао за нашу земљу, хвала им на борбености и честитам им на борбености и честитам свим грађанима Србије отварање Сурчин - Обреновац. Београд - Чачак стизаће се за сат времена, то је оно што смо сањали деценијама", поручио је Вучић уз фотографије данашњег обиласка пута.


Фото: З. ЈовановићДЕОНИЦА ДУГА 17,6 КИЛОМЕТАРА

Деоница је дуга 17,6 километара и повезаће ауто-путем цео потез од Београда до Чачка од 120 километара.


Нови аутопут има укупно 12 мостовских конструкција, распона од 11 до 1.581 метра, као и две велике петље Сурчин и Обреновац.


Највећи мост код Обреновца дужине 1.581 метар и ширине 29 метара, на ушћу Колубаре у Саву, урађен је са 27 стубова и 33 распона, а уграђено је 88.000 кубика бетона и више од 11.500 тона араматуре.


Такође, у трасу аутопута од Сурчина до Обреновца уграђено је више од 2,7 милиона кубика песка и око 190.000 тона асфалта.Фото: З. Јовановић


Велики мост код Обреновца састоји се од јужног и северног приступног моста, као и главног моста који је грађен системом "крлетке", што подразумева истовремену изградњу приступних мостова и спајање према главном распону који је дугачак 185 метара.


Распон између стубова на мосту је 275 метара.


Тај мост је у јуну ове године спојио сурчинску и обреновачку страну, то јест обале Бољеваца и Барича.


Фото: З. Јовановић


Иначе, на том месту се налази и највећи пловни пут Саве у ширини од 150 метара.


Отварањем аутопута од Сурчина до Обреновца, аутопут "Милош Велики" ће преко Сурчинске петље бити повезан са Коридором 10 и Београдом.


Деоница је подељена на пет сектора: поред изградње моста, подразумева надзвожњак преко пруге Остружница - Батајница, као и две петље Сурчин и Обреновац.Фото: З. Јовановић


Петља Сурчин повезује нову трасу аутопута са обилазницом око Београда односно будућим путем од Новог Београда до Сурчина, то јест од Војвођанске улице и Булевара Јурија Гагарина.


Сурчинска петља спаја аутопутпут Е-75 са аутопутем Е-763 (Милош Велики) односно путне коридоре 10 и 11.


Та петља налази се отприлике између петље Добановци и остружничког моста, тако да ће возачи моћи до петље Сурчин да дођу са јужне стране преко Остружнице, а са северне од Добановаца.


Обреновачка петља је нешто мања од сурчинске, а састоји се од две мостовске конструкције односно два надвожњака и представља везу Коридора 11 са Обреновцем и околним местима.

Фото: З. Јовановић


Радови су званично отворени у марту 2017. године, а уговором је предвиђено да цела деоница Сурчин - Обреновац буде готова до 5. јануара 2020. Вредност радова је 233,67 милиона долара.


Путеви Србије су инвеститор, а пројекат се финансира из зајма Ексим банке Кине.


Пројекат изградње аутопута Сурчин-Обреновац подразумева изградњу четири возне и две зауставне траке, у укупној ширини од 29 метара.


Фото: З. Јовановић


Главни извођач је кинеска компанија C hina Communications Construction, чија је ћерка фирма C hina Road and Bridge Corporation (CRBC) градила и Пупинов мост на Дунаву између Земуна и Борче.


Заједно са већ отвореним деоницама: Обреновац-Уб, Лајковац-Љиг, Уб-Лајковац и Љиг-Прељина чиниће аутопут од Београда до Прељине код Чачка у дужини око 120 километара.


Очекује се да у марту 2020. почну и радови на спајању Новог Београда са Сурчином односно прављењу градског аутопута у дужини од 7,9 километара.


Фото: З. Јовановић


Поред тога, на траси Коридора 11 према Црној Гори, до краја 2021. требало би да буде завршена и деоница од Чачка до Пожеге.


Најављено је да би уговор за наставак градње аутопута од Пожеге до Дуге Пољане могао да буде потписан током 2020. и онда би остало још последњи део аутопута до Бољара на граници са Црном Гором.ВУЧИЋ: ЖЕЛИМО БРЗУ ПРУГУ ДО НИША, ПОТРЕБАН НОВАЦ


Председник Александар Вучић рекао је данас да би желео да до Ниша буде изргађена брза пруга, као што ће бити изграђена до Суботице и додао да је то једина дилема која остаје око инфраструктурних планова, због цене.


"Све је јасно за пругу Ниш-Прешево и Димитровград, тамо ће бити пруга за брзину од 120 километара. За брзу пругу до Ниша, која би ишла на већу брзину скаче драматично цена за 800 милиона“, рекао је он.


Вучић је казао да би желео да се пронађе извор за тај новац, јер лично жели да Ниш има исти статус као Нови Сад.

И ТРУБАЧИ НА СВЕЧАНОСТИ