Уз Белу књигу и клијенти задовољнији: Председник Удружења банака БиХ о развоју сектора

Д. И. К.

16. 12. 2019. у 09:43

Уз Белу књигу и клијенти задовољнији: Председник Удружења банака БиХ о развоју сектора

Фото Комерцијална банка

Председник Управног одбора удружења банака БиХ Бошко Мекињић о развоју. Комерцијална банка Бањалука ове године имала снажан и динамичан раст
МЕЂУСОБНА размена искустава, договарање о правцима деловања оба удружења и перспективе за даљи развој и допринос банкарском сектору, темељи су сарадње Удружења банака Србије и Удружења банака Босне и Херцеговине.

- Веома сам поносан на одличну сарадњу коју имамо са Удружењем банака Србије - каже, за "Новости", Бошко Мекињић, председник Управног одбора Удружења банака БиХ. - Овоме треба додати и успешну сарадњу коју смо остварили и проширили са удружењима банака из целог региона, а све у циљу размене искустава и чвршћег повезивања банакарске заједнице региона.

Ову годину, према речима Мекињића, обележила је Бела књига, документ на чијој изради је Удружење банака БиХ радило дуже од 12 месеци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић: Србија већ сада више није земља јефтине радне снаге- Бела књига обједињује проблематику с којом се банке сусрећу, те даје конкретне предлоге решења, уважавајући примере како је то регулисано у земљама окружења - наводи Бошко Мекињић. - Изузетно сам задовољан садржајем документа, узимајући у обзир да се књига бави стварним проблемима нас банкара и обрађује теме попут наплате потраживања, третмана обавезне резерве, закона о порезу на добит и његовог прорачуна.

Наш саговорник истиче да су у књизи и теме унутрашњег платног промета, то јест регулисања јединственог платног налога, девизног пословања и проблема дигиталног потписа, који још није уведен и који кочи процес дигитализације банкарског сектора у БиХ, те успостављање регистра стварних власника.


Бошко Мекињић Фото А. Станковић

Са циљем решавања актуелних питања банкарског сектора БиХ, али и унапређења банкарске професије, праксе и литературе, Бела књига је конципирана тако да за свако отворено питање обрађује проблеме из праксе, искуства из окружења, даје конкретне предлоге могућег решења, али указује и на корист за друштвену заједницу.
Мекињић је и председник Управе Комерцијалне банке у Бањалуци. Већински акционар ове банке, са учешћем у капиталу од 99,9 одсто, јесте српска Комерцијална банка Београд.

- У години за нама, остварени финансијски резултати потврда су да смо преданим радом успешно превазишли све изазове и наставили позитивне трендове из претходног периода - истиче Мекињић. - Упркос сложеном и динамичном окружењу, кључни показатељи пословања су позитивни резтултати који су премашили планове, а Комерцијална банка Бањалука заузима све значајнију тржишну позицију.

Банка је у овој години знатно унапредила и повећала обим пословања, ојачала своју позицију унутар Републике Српске, али и шире, у целој Босни и Херцеговини, додаје наш саговорник:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић на изградњи Моравског коридора: Ово је први дигитални аутопут, ми доносимо живот и хоћемо да вратимо младе (ФОТО/ВИДЕО)- Као доказ томе говори чињеница да смо у конкуренцији 23 банке, колико их послује на финансијском тржишту Босне и Херцеговине, добили престижну награду Златни БАМ, за највећи процентуални раст депозита и кредита у претходној години, који је износио 45,70 одсто.

ПЛАН ЗА КОМЕРЦИЈАЛНУ

- ПЛАН нам је да у наредном периоду наставимо са процесом модернизације и ширења постојеће мреже организационих јединица, банкомата и ПОС терминала Комерцијалне банке Бањалука, са посебним нагласком на унапређење дигиталних сервиса и повећавање сигурности банке и клијената - наводи Бошко Мекињић. - Тако ћемо додатно повећати степен задовољства наших постојећих клијената, али и приближити се потенцијалним, новим корисницима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације