Изградња аутопута Појате-Прељина (Моравски коридор) почела је данас у подне у присуству председника Србије Алексанадра Вучића и представника Владе Србије и конзорцијума Бехтел-Енка који је главни извођач радова.

Председник је стигао у Појате око 12 часова.

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а радови би требало да буду завршени за четири године.

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи - Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац, као и Коридор 10 и аутопут "Милош Велики" (Коридор 11).


Директор Регионалне привредне коморе у Крушевцу Предраг Вукићевић каже за РТС да у Расинском округу послује око 11.000 привредних субјеката, 2.500 привредних друштава и 8.500 предузетника.

- Укупан број расте у последњих шест година. Изградњом Моравског коридора стичу се услови да наши привредници добијају директну комуникацију са свим осталим деловима земље и света, смањују се укупни трошкови у привреди, штеди се време- истакао је Вукићевић.

Влада Србије је са америчко-турским конзорцијумом Бехтел-Енка 5. децембра потписала комерцијални уговор и изградњи Моравског кодора у вредности 745 милиона евра, а предвиђени су и додатни радови и директни и индиректни материјални трошкови од 20 одсто.

Моравски коридор биће најшири, али и први дигитални ауто-пут са бесплатним интернетом и обавештењима за возаче, што ће омогућити бржи и безбеднији саобраћај.

Поред изградње аутопута, пројекат обухвата и регулацију Западне Мораве и њених притока, као и изградњу телекомуникационе инфраструктуре.Фото Г.Шљивић


Аутопут Појате-Прељина састојаће се из три деонице: Појате–Крушевац (27,83 километара), Крушевац–Адрани (53,88 километара) и Адрани–Прељина (30,66 километара).

Максимална дозвољена брзина на тој саобраћајници биће 130 километара на час, а имаће 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 78 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.Фото Г.Шљивић

Уговором је предвиђено да за две године Крушевац аутопутем буде повезан са Коридором 10, за мање од три године да се Краљево и Чачак повежу са "Милошем Великим", а да комплетан пројекат буде завршен за четири године.

- Према истраживању Светске трговинске организације, сваки уложени динар у путну инфраструктуру, враћа се четири пута више кроз туризам и остале гране привреде - наводи Сузана Милосављевић, директорка ТО Крушевац.Фото Г.Шљивић


Прочитајте још: Вучић ненајављено обишао радове на аутопуту Сурчин-Обреновац: По овако хладном времену, честитам радницима (ФОТО)12:12 - ДИРЕКТОР МОРАВСКОГ КОРИДОРА: ОВО ЈЕ ВИШЕ НЕГО ПУТ, ОВО ЈЕ ПРВИ 5Г АУТО-ПУТ

Директор пројекта Моравског коридора Енди Милунзи рекао је да му је част што је данас овде, на почетку партнерства које ће изнедрити изузетан пројекат овде у Србији.

- Моравски коридор је више него пут, ово је први 5Г ауто-пут. Моравски коридор ће имати важан и масиван систем за одбрану од поплава, ово је први пут да је изграђен овакав систем на Балкану - рекао је Милунзи.


Фото Г.Шљивић


- Упех овог пројекта је ваш успех, радићемо заједно са вама - закључио је он.12:21 - ВУЧИЋ: МИ ДОНОСИМО ЖИВОТ И ВРАЋАМО ГА

Председник Србије је, како каже, у последњих седам година долазио службено у Краљево, Чачак, Трстеник, Ћићевац... више од 45 пута, на шта је, како каже, јако поносан. Истиче да је много урађено, али да је посла још много.

- Хвала вам, пријатељи, што сте веровали у своју земљу и што смо показали да заједничким и вредним радом можемо да променимо данашњицу Србије, а посебно нашу будућност. Нема ничег лепшег од тога. Поносан сам на вас и нашу земљу. У октобру смо били земља са највећим привредним растом у целој Европи и верујем да ће то бити случај са целим последњим кварталом - каже Вучић и додаје:

- Али ово данас што радимо, ми данас градимо нешто посебно, 112 километара који спајају Коридор 10 и 11 овим ћемо једном заувек да решимо питање поплава и у Трстенику и у Краљеву – истакао је председник.

Фото Г.Шљивић


-Оно што је најважније, ми доносимо живот и враћамо га, који смо полако изгубили од 90-их, хоћемо да вратимо младе, а то можемо фабрикама и ауто-путевима – нагласио је.

Председник подсећа да ће Моравски коридор бити најшири ауто-пут у Србији, ширине од 30 метара, и да ће бити најмодернији. Биће и први дигитални ауто-пут, што значи да, када се на њега укључите, моћи ћете да видите где је гужва, где је магла, где су услови лоши, где је евентуално био удес...

Добили смо најповољније уговоре за финансирање, и то не бисмо добили без помоћи Меклауд и Годфрија, каже он.

- Најбрже и најлакше смо завршили тај посао са Британцима – истиче.


13:17 - ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ, СВУДА ЋЕМО ИЋИ АУТОПУТЕМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, отварајући радове на Моравском коридору, да је поносан на све што је до сада урађено:

„Свуда ћемо моћи да идемо аутопутем", казао је Вучић на свечаном обележавању почетка радова на Моравском коридору, којем су присуствовали амбасадори САД, Велике Британије и Турске, Ентони Годфри, Сиан Меклауд и Танжу Билгич, чије фирме су ангажоване на изградњи тог коридора, који ће повезати исток и запад Србије и спојити преко пола милиона људи.

Вучић је додао да му је драго што су данас на обележавање почетка радова дошли и челници америчке компаније Бехтел и турске Енке из САД и Турске.

Фото Г.Шљивић

Изразио је уверење да ће и британски премијер доћи у Србију и истакао да је време и да Трамп дође да посети Србију.

"Прво долази Џонсон, па и Трамп, па се сетите да сте ми се смејали што сам вам ово говорио", нашалио се Вучић.

Истакао је да обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима Сиан Меклауд и Ентонију Годфрију, добили најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе, те да је све максимално транспарнетно и добро урађено.

Вучих је рекао да ће за две године бити завршена деоница од Појата до Крушевца, за три године Чачак-Краљево, а за четири године - комплетан аутопут.

Фото Г.Шљивић


Србија ће тако за четири године имати комплетно завршен Моравски коридор од Појата до Прељине, најмодернији и најшири аутопут у земљи, најавио је председник и додао да ће већ за две године бити завршена прва деоница Појате - Крушевац од 28 километара и да ће се за само сат и по стизати од Београда до Крушевца.

Вучић је споменуо да је у последњих седам година службено долазио у Краљево, Чачак, Врњачку Бању, Трстеник, Крусев, Варварин и Ћићевац укупно 64 пута, што је, истиче, више него сви званичници Србије од 1945. године.

Каже да је много постигнуто захвалио грађанима што су веровали у своју земљи и показали да када радимо вредно и заједно можемо да мењамо себе и променимо нашу данашњицу и будућност, као и да нема ништа величанственије од тога.


Вучић је додао да, ипак, још није задовољан, али да би волео да грађани буду поносни на себе и своју земљу.

Моравски коридор ће, истиче, спојити коридоре 10 и 11 односно западну и источну Србију и решити трајно и питање поплава пошто ће бити регулисане реке, тако да више неће бити у страху грађани Сирче, Адрана и других места.

Више неће мораит да се плаше за своју куће и фабрике и своју децу, поручио је Вучић.

Председник је нагласио да Моравски коридор доноси најмодернију технологију и биће најшири аутопут од 30 метара.

Објаснио је да дигитални аутопут значи да ће грађани имати на аутопуту дигиталне знакове и обевештења где су евентуално гужве, удеси, где је клизаво и све друге инфроамције, што ће доста подићи безбедност саобраћаја.

"Такве путеве гради Србија данас", нагласио је.


Истиче да се тако и млади могу задржати у Србји, као и вратити они који су већ отишли, само новим аутопутевима и фабрикама, и да је најважније да се врати у Србију живот који смо почели да губимо од деведесетих година.

Он је навео да је само Јасика у том периоду изгубила 500 људи.

Каже да инвеститори неће да дођу у Србију тамо где нема аутопута и да су, на пример, две велике фабрике дошле у Краљево тек када им је обећано да ће се градити аутопут.

Вучић је нагласио да је у Крушевцу компанија Кромберг Шуберт запослила 1.500 људи и да су пре тога људи говорили да су то све фантазије."Биће још много таквих фабрика и конкуренција ће подићи плате радницима", додао је председник.

"То мења лице Србије, ми видимо и можемо да разумемо да имамо довољно оснаге да себе променимо и да своју земљу променимо. Нећемо да нам Србија нестаје, хоћемо да буде пуно деце, а не стално да слушамо кукњавју како сви одлазе", каже председник.

"Много сам срећан и поносан на вас, ово је за вас и вашу децу и нашу Србију, честитам свима који ће да раде, посебно честитам радницима и свима који ће овај велики подрухват да изведу", закључио је председник Вучић.