Контрола на границама: Од данас ни јабука без сертификата у ЕУ

NovostiOnline

14. 12. 2019. у 16:25

Контрола на границама: Од данас ни јабука без сертификата у ЕУ

Depositphotos

Данас је ступила на снагу Уредба ЕУ о заштити од биљних штеточина којом је прописано да је за унос живих биљака у ЕУ неопходан фитосанитарни сертификат
Данас је ступила на снагу Уредба ЕУ о заштити од биљних штеточина којом је прописано да је за унос живих биљака у ЕУ неопходан фитосанитарни сертификат.

Мађарска царинска служба упозорила је путнике да ће од данас на граници контролисати унос биљака, поврћа и воћа, цвећа, садног и семенског материјала у Мађарску.

То практично значи да путници који улазе на територију Уније неће моћи да унесу јабуке, шљиве, трешње, парадајз, кромпир, лук и друго воће и поврће, уколико немају фитосанитарни сертификат.

На листи изузетог воћа које се и даље сме унети у Европску унију су банане, ананас, кокос, дуријан и урме, преноси РТС.

Сушено, конзервирано и прерађено воће и поврће може се донети у ЕУ.

Како је саопштено из мађарске Националне агенције за безбедност хране, ови прописи треба да заштите пољопривреду земаља ЕУ од биљних штеточина.

Ова мера односи се на грађане који из трећих земаља путују у ЕУ, а не на наше извознике који су и до сада имали обавезу да обезбеде фитосанитарни сертификат приликом извоза воћа и поврћа у земље Европске уније.Б92.нет

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације