ПОШТАРИ у Србији у петак су прекинули деветодневну обуставу рада и прихватили првобитни предлог о повећању зарада, који им је понуђен прошле недеље и који су тада одбили. Споразум је у петак потписан између представника радника, руководства предузећа и Владе, а очекује се да се у наредних неколико дана нормализује функционисање целокупног система, као и исплата заосталих пензија.

Основни захтев радника био је увећање плата поштара и шалтерских радника до републичког просека за запослене са 20 година радног стажа, а по овом споразуму добили су око 3.000 динара мање од траженог.

После неколико састанака, радницима је понуђено просечно повећање зараде за све запослене на технолошким пословима, што је 12.500 људи, за 13,1 одсто, почев од јануарске плате, док ће осталих 2.500 радника добити повећање од 6,1 проценат.

- Од 1. јануара планирано је и повећање регреса на 1.000 динара нето, као и додатно запошљавање на неодређено време још 100 радника на технолошким пословима до априла наредне године и додатних 50 у Регионалном поштанско-логистичком центру Београд - стоји у саопштењу Синдиката ПТТ радника Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Влада упутила апел радницима "Поште" да прихвате понуду - 10 посто повећање масе зараде


Они сматрају да 100 новозапослених треба распоредити по организационим деловима, најпре у ГПЦ Нови Сад и ГПЦ Ниш. Расподела средстава свим запосленима из дела добити за 2019. биће исплаћена током марта 2020, и то линеарно, у складу са одредбама Колективног уговора.

Ивица Цветановић, председник Конфедерације слободних синдиката, наглашава да Радна група не сме да буде распуштена и да у првој половини наредне године мора да ради на даљем побољшању материјалног положаја запослених.

- Очигледно је да у "Пошти" нису проблем само зараде, већ последњих неколико година и озбиљан недостатак кадра - каже наш саговорник. - Велики број људи напустио је шалтере због малих плата.


ПАДАЈУ СУСПЕНЗИЈЕ

НИКО од радника неће бити суспендован, а нормализација поштанског саобраћаја може се очекивати за седам до десет дана - рекао је Владимир Ђокић, представник запослених. Он наглашава да је предвиђено да радници са најмањим примањима, односно поштари, шалтерски радници и они у регионалним дистрибутивно-логистичким центрима, добију повећање плате од 16 до 17 одсто. Толики проценат се добија укидањем прописа којима су зараде у јавним предузећима биле умањене од 2014. године.