МИНИСТАРСТВО пољопривреде и Америчка агенција за међународни развој УСАИД покренули су програм кредитне гаранције у сарадњи са Прокредит банком, Адико банком и Банком Интеза. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је рекао да ће програм кредитирања трајати 12 година.

Недимовић је истакао да банке немају проблема са наплатом кредита у пољопривреди, али да је проблем што пољопривредници немају бонитет да добију позајмицу.

- Ово ће бити нека врста гарантног фонда, који је некада постојао или је угашен, јер је исполитизован - рекао је министар. - Сада ће пословне банке одређивати пројекте које желе да финансирају, а министарство и УСАИД ће обезбедити новац за део гаранција. То је велика сума, јер за тај новац може да се купи око 5.000 трактора или кредитира обнова неколико фабрика величине "Будимке".

Прочитајте још - ЗАКУП ОРАНИЦА НА ОСАМ ГОДИНА: Ако унапреде квалитет земљишта ратари ће бити награђени смањењем закупнина

УСАИД и Министарство пољопривреде ће дати гаранцију од 60 одсто на кредитна средства од 90 милиона долара која ће се пласирати преко ових банака. Остатак од 40 одсто гаранције обезбедиће власник кредита за опрему, куповину земље или подизање фабрике. УСАИД ће дати бесплатну техничку помоћ корисницима кредита око припреме за конкурисање. Део средстава намењен је стартап фирмама, које послују мање од три године, предузећима чији су власници жене, као и компанијама у неразвијеним регионима Србије.

- Знамо да српски предузетници, предузећа и иновативне фирме из сектора агробизниса желе да инвестирају у своје пословање или ојачају и прошире своју комерцијалну делатност - рекао је на конференцији Мајкл де ла Роса, директор Мисије УСАИД у Србији. - Циљ нам је да помогнемо да се ослободе финансијска средства, која су неопходна да они то ураде. Партнерство са министарством и банкама употпуниће напоре УСАИДА да ојача конкурентност српске прехрамбене индустрије.

ФАЛЕ ИМ ГАРАНЦИЈЕ

ИСТРАЖИВАЊЕ Интезе показало је да само 38 одсто пољопривредника користи кредите.

- Чак 70 одсто има потребу за банкарским позајмицама, али је само 20 одсто њих у могућности да обезбеди гаранције - изјавио је Дарко Поповић, из Банке Интеза.