Конференција Свет у 2020: Привреди иде све боље

Е. В. Н.

12. 12. 2019. у 00:14

Конференција Свет у 2020: Привреди иде све боље

Министар Зоран Ђорђевић, фото Танјуг/Т.Валић

Ђорђевић: Ову годину завршавамо са бољим позицијама, а макроекономска стабилност се не доводи у питање. Фирме још нису спремне за најгоре сценарије

КОМПАНИЈЕ у Србији, али и у свету, у наредном периоду бориће се са недостатаком радне снаге, нетачним информацијама, недостатком креативности и храброшћу да се још брже уђе у реформе - рекао је у среду Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања отварајући конференцију "Економист - свет у 2020".

Ђорђевић је казао да реформе не треба да буду стереотипне, већ храбре, јер једино такве могу да донесу нешто добро и напредак:

- Фирме у Србији још нису спремне за све то, али ни фирме у свету. Моја порука је да треба да се припреме за најгоре. Подсећам на светску економску кризу 2008. Економисти уче тако да када су на врхунцу треба да се спремају за најгоре.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Реформе подигле рејтинг

- Ову годину завршавамо са бољим позицијама, а макроекономска стабилност се не доводи у питање. Расту инвестиције, бележи се рекордно ниска стопа незапослености и камата, а кредитни рејтинг је бољи него на почетку године - казао је први човек ПКС Марко Чадеж.

Модератор на панелу посвећеном развоју привреде био је уредник економије у "Новостима" Душан Стојаковић, на којем је Огњен Кисин, генерални директор "Конструктор групе" истакао је да је у Србији приметан недостатак довољно квалификоване и стручне радне снаге у грађевинарству. Драган Пенезић, директор за регулаторне послове БАТ истакао је значај борбе против сиве економије чији је удео у БДП Србије значајно смањен.

Фото З.Јовановић

Драган Филиповић, председник ИО "Ђенерали осигурања", говорио је о финансијској писмености корисника у нашој земљи, изневши податак да је удео осигурања у Србији два одсто БДП, док је овај проценат у Европи шест одсто. Михаило Весовић, директор сектора за стратешке анализе ПКС најавио је да су приоритети Коморе - дуално образовање и економске интеграције у региону.


Фото З.Јовановић

РАСТ ОД 4,7 ОДСТО

ВЛАДИМИР Маринковић, потпредседник Скупштине Србије, где је конференција одржана, истакао је да је економски раст 4,7 одсто, а да директне стране инвестиције износе 3,5 милијарди евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације