НА кућну адресу 54.598 пензионера у среду су стигле пензије. Доношење новца на кућни праг најстаријим грађанима, којих је укупно 190.000, наставиће се и током наредна четири дана. Обустава рада дела запослених која и даље траје није, како тврде у "Пошти Србије", утицала на планирану динамику исплате пензија. Од 1.536 експозитура, у среду није радило 68, али у овом јавном предузећу тврде да се мере за спровођење минималног процеса рада настављају и у тим филијалама.

Како се наводи, главни поштанско логистички центар ради оптимално и пошиљке, укључујући и рачуне "Телекома" и "Инфостана", су "кренуле" ка корисницима.

У "Пошти" истичу да се остале пошиљке дистрибуирају тако што се предност даје медицинској опреми и материјалу и хитној здравственој документацији. Приоритет су и пошиљке из важних институција, као и рачуни великих корисника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пензију више од пола века прима 516 Срба!

У већини експозитура уместо стално запослених су радили они који су ангажовани по уговору. У Бору се готово сваки други поштар напрасно разболео. Исплата пензија на кућну адресу у овом граду је почела, али службеници кажу да ће посао потрајати, јер је неколико поштара, незадовољно статусом и преговорима са државом - отворило боловање.

У Лозници су делили пензије, а за четвртак су најавили паузу. Планирају да посао наставе тек у петак.

Здравко Томашковић, поштар из Суботице каже да већина његових колега није ишла на терен.

- Раде колеге које су на уговору и ми то разумемо, јер су у страху од отказа - објашњава Томашковић. - Стигли су нам радни налози, а то је нешто што закон не познаје. Траже од нас да потпишемо и обезбедимо трећину радног времена, што ми не желимо. После тога следи суспензија.


КАСНЕ И ВАЖНИ ПАПИРИ

"НОВОСТИМА" су се у среду јављали и грађани који, због делимичне обуставе рада у поштама, имају одређене проблеме.

- Из министарства ми је послат документ који морам у одређеном року да предам органима друге државе - навела је једна читатељка која се у среду јавила редакцији. - Проблем је што ми пошиљка не стиже на кућну адресу, а с друге стране, од "Поште" не могу да добијем званичну потврду да испорука касни, којом бих могла да се оправдам.